Onze bloggende atleten

Omkleedponcho – ontmoet de Zeemeermantel

zwemblog Mellis zwemt 1 month 2 weeks ago

Ken je dat geklungel na het openwater zwemmen voor het omkleden? Achter de auto met je handdoekje? Ik (helaas) wel. Vaak net niet beschut genoeg. Hoe groot mijn handdoek ook is, het blijft onhandig omkleden met een handdoek om je heen en je badpak uit doen. Maar er is een oplossing. De omkleedponcho, ontmoet de zeemeermantel.

Wat is een omkleedponcho?

 Een omkleedponcho is eigenlijk een badponcho of zwemponcho. Ofwel een grote handdoek met een gat erin die je over je hoofd aantrekt. Eigenlijk alle poncho’s hebben een capuchon en de stof is water opnemend. Dit maakt de zwemponcho ideaal om te dragen na het zwemmen, of douchen, of gewoon thuis voor op de bank ;).

Maar niet alleen is de zwemponcho makkelijk om mee af te drogen, of snel aan te doen na het zwemmen. Hij is helemaal ideaal om in om te kleden, na bijvoorbeeld openwater zwemmen. Niets geen gedoe meer met vallende handdoeken of een bekende vragen een handdoek omhoog te houden. Maar gewoon rustig en alleen omkleden, zonder te twijfelen of iemand je ziet om te kleden.

De omkleedponcho is de ideale oplossing als mobiel omkleedhokje op iedere locatie. En het neemt ook nog eens weinig ruimte in je zwemtas.

Poncho vs badjas

Kan een badjas niet dezelfde functie overnemen als de poncho? Deze heb je misschien al in de kast. Waarom dan toch nog een poncho?

Een badjas is van veel dikkere stof, dus neemt meer ruimte in beslag om mee te nemen. Los daarvan gaat de badjas aan de voorzijde open. Dat maakt omkleden in een badjas eigenlijk onmogelijk zonder dat de badjas openvalt. Met de zwemponcho heb je hier geen last van. Doordat hij helemaal rondom dicht is, kun je ongezien omkleden. Hij zit ook een stuk comfortabeler en is dunner van stof.

Zeemeermantel®

De zeemeermantel® is de moderne versie van de standaard badstof badponcho. De mantel is (hand)gemaakt van wafeldoek (100% katoen) en van Nederlands ontwerp. De wafeldoek stof ken ik nog uit de tijd dat mijn kinderen baby’s waren. Zo lekker om ze helemaal in te wikkelen. Dat kan nu dus ook voor volwassenen. Niet alleen lekker zacht, maar ook goed water opnemend.

Eerlijk is eerlijk. Vooraf was ik een beetje kritisch. Heel modebewust is het niet een zwemponcho. Zou ik het ook echt gaan dragen en gebruiken? Maar toen ik de zeemeermantel® aandeed was ik direct positief verrast. En nee, dat schrijf ik echt niet enkel voor deze blog. Hij zit zo ontzettend lekker. Stond veel beter dan gedacht en ik zie het gemak na openwater zwemmen helemaal voor me.

De zeemeermantel® heeft twee grote zakken om wat spullen in kwijt te kunnen, of je handen lekker warm in te houden. De toepassing is overigens niet alleen na openwater zwemmen. Maar je kunt hem voor van alles gebruiken. Op vakantie, na de sauna, thuis op de bank, eigenlijk overal om even snel iets aan te doen en het toch lekker warm te hebben. Er zijn dan ook weinig nadelen te benoemen voor deze badponcho. Plus ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.  

Leuk detail. Van het restmateriaal dat overblijft na productie krijg je er nog een handdoekje bij.

Hoe werkt de omkleedponcho/ zeemeermantel®?

Oké, je hebt nu een omkleedponcho en dan. Voor mannen is het vrij simpel. Voor dames is een beetje uitleg wel handig. Maar ook dan gaat het vrij eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is je armen uit de mouwen van de omkleedponcho te halen. Terwijl je de zwemponcho aanhebt, kun je je badkleding verder uit doen.

Op dezelfde wijze, dus met je handen nog uit de mouwen, doe je ook weer ondergoed aan. Zonder bang te zijn dat iemand wat ziet. Zelfs je T-shirt kun je weer aantrekken zonder de poncho uit te doen. Je trekt je T-shirt over je hoofd en via de grote opening van de poncho kun je deze zo onder de poncho trekken en verder aandoen.

De zeemeermantel® wordt geleverd met een handige instructie over het omkleden. En zoals met alles, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

Ben jij het gedoe met het omkleden na het zwemmen ook beu? En wil je de zeemeermantel®? Je bestelt hem eenvoudig via de website van Zeemeermantel®.

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Het bericht Omkleedponcho – ontmoet de Zeemeermantel verscheen eerst op Zwemblog.

Zwem paddles – al zwemmend kracht opbouwen

zwemblog Mellis zwemt 1 month 2 weeks ago

Zwemmers willen graag sneller worden en dat betekent meer kracht. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Er zijn talloze hulpmiddelen op de markt om kracht te verbeteren binnen het zwemmen. Van zwempaddle, tot parachute of propellor. Een zwempaddle is een hulpmiddel in het zwemmen, dat je aan je handen bevestigd. Doordat ze om je handen zitten vergroot je je handoppervlakte waardoor je beter water kunt voelen of meer kracht kunt zetten. Maar wat is nu eigenlijk het nut van een zwempaddle en welke paddle kun je het beste kopen?

Wat is het nut van paddles?

Een zwempaddle is een hulpmiddel in het zwemmen voor het trainen van je armen / schouders en het perfectioneren van je techniek. Je kunt ze gebruiken tijdens het zwemmen of tijdens het uitvoeren van techniekoefeningen zoals wrikken (sculling).

Het is dus zowel een hulpmiddel voor het verbeteren van kracht als voor het verbeteren van techniek. Dat maakt het een veelzijdig hulpmiddel dat door veel zwemmers wordt gebruikt.

Welke soorten paddles zijn er?

Zwempaddles zijn er in heel veel soorten en maten. Vooral de maat is belangrijk. Hoe groter de paddle, hoe groter de belasting ook is voor je schouders. Als beginnend zwemmer wil je niet starten met te grote paddles. Ook is een te grote paddle niet prettig als je kleine handen hebt. Veel paddles worden dan ook op maat verkocht, let er dus goed op dat je de juiste maat koopt. Zeker niet te groot!

De paddles zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende vormen. Ieder type paddle geeft net een ander watergevoel. Een wat bredere paddle stabiliseert de hand in het water. Je hebt paddles die zich specifiek focussen op het verbeteren van techniek (finis freestyler paddles bijvoorbeeld) en niet zoveel doen voor krachtontwikkeling. En je hebt paddles die geschikt zijn voor zowel het verbeteren van techniek als kracht.

Zelf heb ik zowel de Speedo tech paddle als de Arena Vortex paddle als een vinger paddle.

Verschil tussen een hand en vinger paddle

Los van de verschillende vormen bij de handpaddle. Zijn er twee grote verschillen tussen paddles. Namelijk de handpaddle (meest gebruikt) en de vinger paddle. De hand paddle helpt je sneller te zwemmen. Je bouwt er kracht mee op en het ondersteunt in techniek.

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

De vinger paddle daarentegen is er vooral voor finetunen en techniek. Het helpt om het water nog beter te voelen. Hoe je insteekt, waar je vingers zijn en hoe je de catch en doorhaal uitvoert. Een ander voordeel is, is dat je met een vinger paddle je slagfrequentie makkelijker omhoog kunt voeren dan met een handpaddle. Simpelweg doordat de paddle kleiner is. Tot slot is de kans op blessures met een vinger paddle kleiner.

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-5{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}Hoe gebruik je de zwempaddle?

Een zwempaddle dwingt je hand als het ware in een goede lijn door het water. Als je verkeerd insteekt (bv veel te vroeg) of je haalt niet met een hoge elleboog door, wordt dit met een paddle gelijk afgestraft. Het zwemmen met de paddle ondersteunt dus in het krijgen van meer vermogen uit de schouders en helpt in techniek. Het zwemmen kost meer kracht en daarom verbetert de spieropbouw. Ook geeft het extra snelheid op een lage intensiteit.

Een paddle kun je zowel gebruik in een hele slag, als wanneer je enkel armen traint en bijvoorbeeld een pull buoy gebruikt en je benen dus stilhoudt.

Wanneer trainen met zwempaddles?

Veel volwassen zwemmers starten al vroeg in hun zwem carrière met het toevoegen van zwempaddles. Je wordt er namelijk snel sterker van en je gaat harder. Maar let op, het zwemmen met paddles brengt risico’s met zich mee als je de techniek niet goed beheerst. Voor je het weet train je juist de verkeerde spieren en ligt overbelasting of een blessure op de loer. Werk dus eerst aan een goede zwemtechniek en start daarna pas met structurele paddle training.

Het zwemmen met paddles kan dus een vals gevoel geven. Bouw het ook rustig op, zodat een goede techniek behouden blijft. Ik kan het eigenlijk niet vaak genoeg zeggen een goede zwemtechniek is alles in het efficient zwemmen. Met een paddle bestaat het risico dat je spieren gaat trainen, die je met een goede zwemtechniek niet meer gebruikt. Ofwel je traint de verkeerde spieren. Het verdient daarom de aanbeveling om te starten onder begeleiding als je begint met paddles te zwemmen.

Ben je een gevorderden zwemmer dan is de paddle leuk om techniek te controleren (kun je techniek vasthouden met de paddle) en te spelen met de bevestiging. Door de bandjes slechts minimaal of zelfs niet vast te doen.

De paddle is ook leuk om te gebruiken als test voor je hoofdhouding en stabiele ligging. Lukt het je bijvoorbeeld om met de paddle op je voorhoofd te zwemmen en deze een baan mee te nemen (zonder vast te maken?)

https://www.instagram.com/p/CCdD7X6ArzE/?utm_source=ig_web_copy_link

Voor & Nadelen van de zwempaddle

.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-6{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Voordelen

• Goed om kracht mee op te bouwen

• Ideaal om beter watergevoel te verkrijgen.

• Afwisselend in de training

• Techniekfouten komen makkelijk aan het licht.

.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-6{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-6 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

Nadelen

• Te grote paddle is blessuregevoelig. Een goede maat kopen is dus heel belangrijk.

• Bij gebrek aan techniek ondersteunt de paddle onvoldoende (traint verkeerde spieren)

• Bij optredende vermoeidheid verlies je sneller techniek met de paddle.

• Slagfrequentie gaat vaak naar beneden (met name als de paddle te groot is).

.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-7{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}Zwempaddle kopen?

De zwempaddle is breed verkrijgbaar, online en bij de zwemspeciaalzaken. Je koopt ze onder andere online bij:

.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-8{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-8 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-8{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;} .fusion-title.fusion-title-1 svg path{stroke-width:9!important} Blijf op hoogte

Niets missen van de zwemblogs? Met zwemtips, reviews en ervaringen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

(function() { window.mc4wp = window.mc4wp || { listeners: [], forms: { on: function(evt, cb) { window.mc4wp.listeners.push( { event : evt, callback: cb } ); } } } })();

Voornaam

Email:

Laat dit veld leeg als je een mens bent: SOCIAL MEDIA

Het bericht Zwem paddles – al zwemmend kracht opbouwen verscheen eerst op Zwemblog.

Criterium Langemark

Niki Devoldere 1 month 3 weeks ago
30 September 2020

Het was gisterenavond de eerste keer dat we nog eens verlof moesten nemen om te gaan koersen. Het is tevens ook ineens het eerste en laatste criterium van 2020. We konden ons zelfs ook voor het eerst douchen na de koers. Het was een leuk weerzien met de collega renners. Iedereen heeft het duidelijk gemist, de sfeer voor en achter de koers.

This is Thijs Coaching

Jim Thijs 1 month 3 weeks ago

 

Koers EDH Brugelette B-categorie

Niki Devoldere 1 month 3 weeks ago
27 September 2020

Na de storm Odette, klaarde het zondagnamiddag helemaal op. Ideaal om nog eens een koersje bij de EDH mee te pikken, dit keer in Brugelette nabij Ath.

We kregen er een vrij zware wedstrijd voorgeschoteld. Een afwisseling van kasseien en slechtbollende asfalt, bovendien glooiend en nog behoorlijk wat wind.
Yannis had zich door het slechte weer laten ontmoedigen en was thuis gebleven. Misschien moet ik hem gelijk geven, want hij zou het moeilijk gehad hebben.

Koers Callenelle EDH

Niki Devoldere 2 months 3 days ago
20 September 2020

Zondag was het weer koers bij de Echappée du Hainaut in Callenelle.
Tot onze verbazing moesten Yannis en ikzelf nu bij de A's starten, waar opnieuw weer heel wat EZC renners aan de start stonden.
Door de laattijdige info stond ik met Yannis helemaal achterin, waar ik hem aanmaande dat hij zo snel mogelijk moest proberen op te schuiven, tegen wind, want met de wind in de poep zou hij die snelheid nooit aankunnen. Ik hield toch mijn hart vast, meer dan 130 renners, dat is nieuw voor hem en dan dat niveau.

Koers 1.12 Eernegem

Niki Devoldere 2 months 3 days ago
19 September 2020

Ja, u leest de titel goed. Sedert de oefenkoersen in juli kon ik eindelijk nog eens starten in een echte EZC koers. Begin de week stond ik nog 40ste of iets op de wachtlijst, maar uiteindelijk schoof ik op en waren er slecht 139 deelnemers aan de start ipv de toegelaten 175.

Dat scheelt toch al een slok op de borrel, maar het blijft toch een flink pak. Gelukkig kregen we in Eernegem toch wel een omloop die geschikt is voor zo'n peloton. Een peloton die nog vol renners zit met heel veel koershonger.

MTB XC Battice CUP5

Niki Devoldere 2 months 1 week ago
13 September 2020

In deze COVID tijden mogen we blij zijn dat er wedstrijden georganiseerd worden. Die CUP5 XC wedstrijden in de provincie Luik zijn nu al aan hun 3de manche toe. Voor ons was het de 2de deelname.

Het parcour was blijkbaar niet hetzelfde zoals de andere jaren, maar iets wat eerder snel samengeflanst was. Een circuit van 3km door een vlakke weide. De nachtmerrie voor iedere MTB'er, maar een droom voor mij. Gelukkig had ik mijn Niner (strandfiets) mee, die zou hier volledig tot zijn recht komen.

Koers EDH Besonrieux ( B-categorie )

Niki Devoldere 2 months 2 weeks ago
06 September 2020

In Besonrieux kregen we een mooie glooiende omloop voorgeschoteld waar Yannis al een flink stuk meer in zijn sas was tussen de iets zwaardere oudjes.
Ikzelf geniet er ook van. Ik kan constant aanvallen en meespringen. Yannis houdt stand in het peloton terwijl ik met 6 in de tegenaanval trek op 2 koplopers.
Helaas worden we gedubbeld door de A-renners, waar de B-renners bij aanpikken. Op zich niet eerlijk, maar soit, we zijn blij dat we kunnen rijden.

Koers EDH Ghlin (B-categorie)

Niki Devoldere 2 months 2 weeks ago
30 August 2020

In deze Corona tijden is het moeilijk om wedstrijden te vinden. Eind augustus startte de Echappée du Hainaut terug op. Een nevenbond met veel koersen tussen Doornik en Mons. Vrij dicht dus bij ons. Ze hebben nog een dik gevulde kalender en ik kon gearrangeerd krijgen dat ikzelf bij de B's ( leeftijd 38 tot 48 jaar ) kon rijden net als mijn 15 - jarige zoon.
Een sportieve droom om ooit samen te kunnen koersen met mijn zoon komt dus uit. Voor Yannis zou het op zijn 15de verjaardag zijn eerste wegkoers worden. Hij was dus heel nerveus.

Pages