Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Triatlete woog ooit 28 kilogram in battle tegen anorexia: ‘Triathlon leerde mij genieten van het proces’

3athlon.nl 6 days 17 hours ago

Meer dan twintig triathlons over de hele wereld nam ze tot nu toe deel. Met een PB van 4:59:59 op het WK 70.3 in Bahrain, mag Charlene Tang zichzelf tegenwoordig een succesvol triatlete noemen. Enkele jaren geleden zag haar leven er nog heel anders uit. Als tiener kreeg de Singaporese te maken met anorexia.

De 25-jarige die er nu zo gezond en fit uitziet woog op het dieptepunt van haar ziekte slechts 28 kilogram. Bijna twintig kilogram zwaarder, geniet Tang – die 1,54 meter lang is – weer volop van het leven en de sport.

Turnen: ‘Ik was één van de grotere en bredere kinderen’

Tang was altijd al sportief, en terwijl sport nu haar bron van geluk vormt, was dezelfde sportiviteit ook schuldig aan de anorexia. Op haar zevende begon Tang met turnen. De hobby groeide uit tot een echte passie en op haar twaalfde trainde ze zo’n 20 tot 25 uur in de week. Om haar prestaties te verbeteren besloot Tang wat af te vallen. ,,Ik was één van de grotere en bredere kinderen als je het vergelijkt met andere turnsters, dus ik dacht dat als ik een beetje lichter was, ik wendbaarder zou zijn”, vertelt de atlete in een interview met Straits Times. ,,Turnen is best wel een heftige sport, want doordat je strakke kleding draagt kun je niks verhullen. Daarbij beoordelen mensen je op je uiterlijk tijdens een wedstrijd.”

‘Het idee van aankomen beangstigde me’

Tang begon thuis smoesjes te bedenken waarom ze niet zou hoeven eten. Vier kilogram viel de Singaporese af in het eerste jaar en een nationale titel in het turnen, bevestigde haar dat ze goed bezig was. Maar het liep snel uit de hand. Haar energieniveau nam drastisch af. ,,Ik wist ergens van binnen dat ik iets verkeerd deed, maar het idee van aankomen beangstigde me. En ik was bang dat ik dan een slechte turnster zou zijn.”

,,Als ik nu terugdenk aan die tijd, vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat ik nog leef.” Mensen om haar heen begonnen zich steeds meer zorgen te maken over Tang. Toen de weegschaal een getal onder de dertig kilogram aangaf, werd ze naar een psychiater gestuurd. Om van haar angst om te eten af te komen, kreeg Tang antidepressiva voorgeschreven. Haar ouders en vrienden ontfermden zich over haar, maar het lukte de atlete niet om meer te eten.

Keerpunt: ‘Je zag bijna alleen nog maar botten’

Er veranderde pas wat toen Tang nog maar 28 kilogram woog en haar psychiater waarschuwde dat ze in het ziekenhuis opgenomen zou moeten worden als ze nog meer afviel. ,,Je zag bijna alleen nog maar botten, maar ik begon mij af te vragen of dit het allemaal waard was als ik in een ziekenhuis zou komen liggen.”

Langzaam begon Tang er bovenop te komen. ,,Er waren veel momenten waarop ik vies was van mezelf en waarop ik makkelijk terug had kunnen vallen in mijn oude patroon. Maar ik had geluk met de steun van veel vrienden”, vertelt Tang die in anderhalf jaar haar ziekte onder controle kreeg. Ze keerde terug naar de turnmat, maar stopte niet veel later weer.

Triathlon

In haar zoektocht naar een gezond lijf ontdekte Tang aquathlon. Toen ze in 2013 ging studeren, voegde ze ook fietsen toe aan haar programma en zo was de stap naar triathlon eigenlijk al gemaakt. ,,Triathlon heeft mij meer leren genieten van het proces en minder van de uitkomst.”

The post Triatlete woog ooit 28 kilogram in battle tegen anorexia: ‘Triathlon leerde mij genieten van het proces’ appeared first on 3athlon.nl.

3athlon Coopertest: nieuwe kansen in ronde twee

3athlon.nl 1 week 8 hours ago

Waren het afgelopen maand Wouter Dijkshoorn en Suzanne Hoff die met afstanden van respectievelijk 3.79 kilometer en 2.76 kilometer de eerste 3athlon Coopertest wonnen, krijgen we de komende twee weken opnieuw kans om mee te doen en zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. Tussen vandaag – 5 juli – en zondag 19 juli kun je weer meedoen en kijken wat voor afstand jij aflegt in 12 minuten!

Regels 3athlon Coopertest

-Loop tussen nu en zondag 19 juli 20:00 uur een coopertest. Je kunt dus zelf een moment kiezen waarop je wil lopen, zolang het maar vóór 19 juli 2020, 20.00 uur is.

-Je mag/kunt overal lopen, maar één voorwaarde is wel dat je een (of meerdere) rondje(s) loopt. Een ‘A naar B’ route is dus niet toegestaan.

-Stuur ons voor zondag 19 juli, 22.00 uur een bewijs van je gelopen afstand in twaalf minuten. Dat kan bijvoorbeeld een screenshot van je Strava-activiteit zijn. Duidelijk te zien moeten zijn de gelopen tijd, de afstand, de route en de datum. Je kunt dit sturen naar tim@3athlon.nl met in de onderwerpregel graag ‘coopertest’.

Resultaten

Net als bij de eerste editie plaatsen we een dag later, maandag 20 juli, een overzicht met de vijf snelste lopers (man én vrouw) en hun gelopen afstand. De afstanden die buiten de top vijf vallen, plaatsen we zonder naamsvermelding, zodat je eventueel wel zelf kunt zien hoe jouw prestatie zich verhoudt tot die van anderen.

The post 3athlon Coopertest: nieuwe kansen in ronde twee appeared first on 3athlon.nl.

Joeval Benjamins overwint stormachtige Long Distance: ‘Ik moest kokhalzen, iedereen werd even stil en bang’

3athlon.nl 1 week 12 hours ago

,,Ongelooflijk trots en ongelooflijk gesloopt.” Dat zijn de woorden die Joeval Benjamins gebruikt terwijl hij op de bank bijkomt van zijn allereerste en allerlaatste hele triathlon. ,,De trots overheerst, maar ik heb vannacht wel heel onrustig geslapen. Een paar keer moest ik naar de wc en dan kwam ik een beetje koortsachtig en trillend terug.” Alsof de uitdaging al niet groot genoeg was, raasde een storm over Ameland en kwam Benjamins na vier kilometer fietsen ten val. ,,Dat had ik echt nog nooit gehad. Ik gleed over een drempel en toen had ik een dikke heup. Ik wist meteen dat ik er later last van zou krijgen, maar dat ik het wel zou halen.” 

De meeste wielrenners die op zaterdagochtend naar buiten keken trokken de conclusie dat het een perfecte dag was om binnen te blijven. ,,Ik moest denken aan een liedje van Ironic van Alanis Morissette; dat je dan één keer in je leven een Full Distance doet – op 4 juli, in de zomer– en dat je met zo’n storm te maken krijgt.” Het is als regen op je trouwdag, zoals Morissette zingt. Het was geen trouwdag, maar wel een dag die Benjamins in principe niet opnieuw verwacht te beleven. Zo dacht de voormalig basketballer er vrijdag nog over althans. Of hij van gedachten veranderd is? ,,Nee, dit was het echt. Ik vond het helemaal goed zo.” 

Zwemmen: ‘Het voelde als een judo of worstelgevecht’

Het begon allemaal met een ruige zee. Maar dat mocht de pret niet drukken. ,,Ik zwom 49 min – bijna een prof tijd – met de stroom mee. 3500 meter lang waren er alleen maar hoge golven. Als je dat water zag, zou je denken ‘hier wil ik niet zwemmen’. Het voelde als een judo of worstelgevecht. Navigeren was moeilijk met de hoge golven en degene die mij coördineerde had er ook slecht van geslapen en was heel zenuwachtig.” Maar dat kwam gelukkig goed: ,,Het laatste stuk wist ik dat het meeviel. De kant stond helemaal vol. Het voelde heel goed, maar ik was ergens wel bang dat ik zeeziek werd en kotsmisselijk op de fiets zou zitten. Maar dat gevoel trok weg toen het water weer glad was.” 

‘Ik wist niet hoe ik er mentaal doorheen moest komen’

,,Iedere wielrenner die die dag de deur uitging voor een rit, zou zijn omgekeerd en terug naar huis gegaan.” Er waren stukken waarop Benjamins de wind mee had, maar dat maakte de stukken waarop hij vol tegen de wind in moest knokken niet goed. ,,Er was een stuk van vier kilometer in de polder dat helemaal onbeschermd was en ik wist niet hoe ik er mentaal doorheen moest komen. Ik heb gezongen, mezelf lekker eten beloofd, maar elk rondje (Benjamins fietste zes rondjes, red.) was ik weer bezig met dat stuk. Op een gegeven moment trapte ik negentien kilometer per uur; daar wordt geen triatleet die hard heeft getraind blij van. En er kwam nog een marathon aan.” Benjamins werkte het fietsonderdeel uiteindelijk af in een tijd van 6:04 uur. 

Op de marathon kon hij rekenen op een hoop support. ,,Op de meest onvoorspelbare plekken stonden nog mensen in ponchos weg te waaien en me aan te moedigen”, lacht Benjamins. ,,Het lopen leek wel een soort Forrest Gump, steeds meer mensen gingen meelopen tot uiteindelijk wel 20 tot 30 mensen bij mij liepen. Als een windscherm om mij heen. Dat was heel bijzonder.” 

Support van Arjen Robben: ‘Dan stop je niet, dat is zo’n sportheld’

Tussen al deze supporters verscheen een bekend gezicht. Niemand minder dan Arjen Robben vergezelde Benjamins: ,,Ik heb hem vorig jaar zwemtraining gegeven toen hij voor het goede doel ging zwemmen. Ik wist dat hij de marathon van Rotterdam zou lopen met Erben Wennemars, maar dat ging niet door. Ik heb voorgesteld dat hij hier mee kon lopen. Hij wilde onder de drie uur lopen. En hij loopt ook heel goed – het is een echte sportman – maar hij is recent verhuisd en weer bij FC Groningen gaan voetballen.” Helemaal klaar voor een marathon was Robben daarom niet, maar hij liep alsnog twee van de zes rondes mee: ,,Het is heel tof als Arjen Robben dan zegt ‘kom op Joef, laatste stukje’. Dan stop je niet. Dat is zo’n sportheld.” 

‘Ik had mijn moeder beloofd dat ik niet knock out zou gaan’

Met een kilometer te gaan tot de finish, kreeg Benjamins het ondanks zijn geweldige supportcrew, toch nog even heel moeilijk. ,,Ik werd licht in mijn hoofd en ik had mijn moeder beloofd dat ik niet knock out zou gaan. Ik moest kokhalzen en iedereen werd even stil en bang. Het voelde alsof ik om zou vallen als ik weer ging lopen.” Cola blijkt maar weer eens wonderen te kunnen verrichten: ,,Ik trok dankzij wat Cola weer bij en kon wat joggen.” Na 4:23 uur lopen, kwam de streep dan eindelijk in beeld: ,,Met dertig man om mij heen en keiharde muziek. Het was onbeschrijflijk.” 

‘Het heeft mij gesterkt’

Met zijn grote uitdaging zamelde Benjamins – die zijn vader aan slokdarmkanker verloor – tot nu toe bijna 12.000 euro in voor het UMCG Kanker Researchfonds. ,, De emoties vlogen in het rond. Moeilijk heb ik het er niet mee gehad, het heeft mij juist gesterkt. Stukken waarop het zwaar was had ik twee gedachten. Ik heb niet voor niks een jaar afgezien en daarnaast dacht ik aan mijn vader en aan al die mensen die gedoneerd hebben en hun verhalen. Het heeft mij echt geholpen.” 

11:30 uur

Benjamins moest al snel in de ‘wedstrijd’ accepteren dat een tijd onder de elf uur – zoals hij stiekem hoopte – er niet in zou zitten. ,,Ik ben heel erg tevreden. Ik voelde mij hartstikke fit en onder normale omstandigheden had ik denk ik onder de elf uur kunnen finishen, maar nu ging dat gewoon niet.

The post Joeval Benjamins overwint stormachtige Long Distance: ‘Ik moest kokhalzen, iedereen werd even stil en bang’ appeared first on 3athlon.nl.

3athlon GPX Tour, ontdek nieuwe routes: klassiek rondje Markermeer

3athlon.nl 1 week 17 hours ago

Regelmatig hetzelfde rondje, vaak dezelfde omgeving: als triatleet ontkomen we vaak niet aan trainen in hetzelfde gebied. Maar we herkennen ongetwijfeld allemaal dat fijne gevoel als je lopend of fietsend een nieuwe route hebt verkend. Niet voor niets luidt het gezegde ‘verandering van spijs doet eten’. Daarom zullen we je in deze rubriek telkens een suggestie doen: steeds een mooie ronde, iedere keer op een andere locatie in Nederland en vrijwel altijd door de natuur. Uiteraard voegen we de route – die we regelmatig zelf maken met behulp van afstandmeten.nl, maar we laten ons ook inspireren door anderen – als gpx-bestand toe in het artikel, zodat je deze kunt downloaden en rechtstreeks op je horloge of telefoon kunt laden. Enige dat je dan nog hoeft te doen, is de route volgen én te genieten van al dat moois dat Nederland te bieden heeft!

Vandaag een fietsronde die start vanuit hartje Amsterdam (al kun je deze route natuurlijk ook op een heel andere plek starten, red.). Een echte klassieker onder veel triatleten uit de polder: rondje Markermeer. Niet zo gek ook, want je kunt de ruim 150 kilometer bijna volledig in je ligstuur afleggen en daarmee vormt de ronde een perfecte voorbereiding op je Middle of Long Distance. Daarnaast is de route zeer afwisselend: iets minder dan de helft van de kilometers rijd je over de dijken van Flevoland, maar ook kom je langs leuke plaatsen en pittoreske dorpjes als Enkhuizen, Hoorn, Volendam, Monnickendam en Durgerdam. Het gedeelte tussen Almere en Lelystad volg je de route van Challenge Almere-Amsterdam. Vrijwel de hele route kun je genieten van het prachtige water!

Je downloadt de route hier!

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Eerder deelden we al een prachtige trail rond Hierden, een mooie trail rond Zandvoort, een pittige fietsroute rond Valkenburg en een al even pittige trail marathon rondom eveneens Valkenburg.

The post 3athlon GPX Tour, ontdek nieuwe routes: klassiek rondje Markermeer appeared first on 3athlon.nl.

De Amelander Ironman van Joeval Benjamins brengt 10 mille op; Arjen Robben loopt mee – WTJ 1562

Trikipedia 1 week 23 hours ago

ZATERDAG – Het is wel steeds vaker ieder voor zich in deze coronatijd. Nu kost dat een duursporter weinig moeite, die strijden graag tegen zichzelf of de elementen. Vandaag was het de beurt aan Joeval Benjamins. Geen Ironman Hamburg dan maar een hele op Ameland.

Joeval is in het basketbalwereldje geen onbekende. Begin deze eeuw speelde hij eredivisie bij het Groningse MPC Donar. Met zijn 1.96 meter is triathlon wellicht wat minder voor de hand liggend, maar de sportfysiotherapeut en physical performance trainer uit Groningen koos bewust voor een sport waarin winnen geen optie was. ,,Ik ken mijn eigen fanatisme te goed, dus als ik ergens aan begin is het meteen volle bak. Gelukkig ben ik geen talent in triathlon, maar zo’n solowedstrijd win ik dus wel’’ grapte Joeval tevoren. Want een onbeschreven blad in de driekamp is Benjamins niet. Hij liep al marathons, deed een halve en nu stond Hamburg in zijn schema. Dat is dus de eerste Ironman ooit op Ameland geworden. En het genieten van sporten staat nu voorop bij de topbasketballer van weleer.

Kanker onderzoek

Bovendien had Joeval een doel: geld inzamelen voor het UMCG kanker research fonds. Zijn vader overleed dertien jaar geleden aan slokdarmkanker. De donaties stroomden binnen en nu al is bekend dat hij ruim 10.000 euro heeft opgehaald voor kankeronderzoek.

Dat het weer op deze eerste zaterdag in juli allesbehalve zomers zou worden, wist Joeval al en paar dagen van tevoren. Het deerde hem niet. Hij stond om 6 uur op de pier met een onstuimige Waddenzee voor zich. Bij windkracht zeven gingen de 3,8 kilometer van start. Gelukkig zwom hij met de stroom mee, zodat na 48 minuten de worsteling met de golven in het water gedaan was. Daarna de fiets op. 180 kilometer asfalt ligt er niet op Ameland. Daarom zes rondjes van dertig kilometer, beukend tegen de wind richting vuurtoren en dan vliegend langs de buitenkant van de dijk steeds weer terug naar Nes. Daar arriveerde hij rond 13 uur voor de marathon. Ondersteund door vele bevriende sporters, lotgenoten, Amelanders en vrienden ging hij voor zes rondjes van zeven kilometer langs de Waddendijk heen en terug naar buren.

Finish na 11.30 uur

De laatste rondes gingen moeizaam, want het bleef de hele dag beroerd weer.  In die slotfase liep zelfs de kersverse aanwinst van FC Groningen Arjen Robben mee. En rond half zes in de vooravond was daar de finish. Vol emoties. Met zijn vader in gedachten en dan uiteindelijk de apotheose met dat bijzondere bedrag wat Joeval ophaalde. Het samen lopen met veel anderen en de mensen aan de finish deden hem goed, want dat was in Hamburg toch de intentie geweest. Na 11.30 uur zat de hele erop.

Toekomst voor een Ironman op Ameland?

Casper van de Kamp – organisator XTerra Ameland – was erbij om te helpen. ,,Hij heeft het onder barre omstandigheden fantastisch gedaan. Finishen was gezien zijn intentie zijn allergrootste doel.’’ Intussen liepen zes snelle hardlopers uit het noorden van het land in estafettevorm de 6×7 kilometer in een razend rappe 2.19 uur. Volgens Casper een Amelands record. ,,Het was een bijzondere dag in een bijzondere tijd, waarin we leven en sporten. En wie weet zien we Arjen Robben na zijn verlengde voetbalcarrière nog eens terug in de triathlon, want Joeval heeft hem al leren zwemmen….

 

Zo brengt de middelbare school het Kammerlingh Onnes in Groningen wel hele bijzondere sporters voort. Het rijtje is nu Arjen Robben, Bauke Mollema en Joeval Benjamins. Die wil ik wel eens als trio-team in een wedstrijd zien.

Of Casper geïnspireerd is geraakt om op zijn eiland ook een hele te organiseren, laat hij nog even in het midden. Eerst maar eens afwachten of half september de XTerra doorgang kan vinden.

Het bleef zaterdag niet bij de solo Ironman van Joeval Benjamins. Zondag meer over al die andere initiatieven, die zelfs bij het slechte weer toch doorgang vonden. Geen wedstrijden, wel veel beweging en plezier.

 

Loop je te hard? Waarom je van altijd hard rennen niet sneller wordt

3athlon.nl 1 week 1 day ago

Veel atleten vinden het moeilijk om langzame looptrainingen in hun programma op te nemen. Behalve dat veel mensen zich niet voldoende voldaan voelen na een trage duurloop, heerst onder veel atleten de irreële angst langzamer te worden van die langzame loopjes. Maar word je van altijd hard rennen dan wel sneller? Ontdek via deze video van Global Triathlon Network of je zelf soms te hard loopt en leer waarom rustige trainingen net zo belangrijk zijn als zware.

The post Loop je te hard? Waarom je van altijd hard rennen niet sneller wordt appeared first on 3athlon.nl.

Beter slapen door betere routine: ‘Mensen die in ochtend trainen, vallen makkelijker in slaap’

3athlon.nl 1 week 1 day ago

Zeker in deze nog altijd absurde tijd, kan het goed zijn om een routine te creëren aangezien deze anders wellicht ontbreekt. Vooral als je regelmatig thuis werkt, kan het lastig zijn om je dag productief te beginnen. Toch is het heel belangrijk en kan het volgens de National Sleep Foundation zelfs zorgen dat je ‘s nachts beter slaapt.

Met de veelal grote zorgen over de wereld die veel mensen de laatste tijd met zich meedragen, is de kans op een verstoorde nachtrust nog eens extra groot. Gelukkig zijn er allerlei workouts die je thuis kunt doen en die je daarbij kunnen helpen. Sporten is niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid, maar verricht ook mentaal wonderen. Als triatleet is sporten an sich waarschijnlijk geen probleem, maar de timing mogelijk wel. Ben je geen ochtendmens en ben je geneigd je trainingen uit te stellen naar een later dagdeel? Wellicht is het goed om je routine eens onder de loep te nemen en jezelf juist uit te dagen voor wat activiteit in de vroege ochtend. Dan ben je meteen niet meer slaperig.

Waarom trainen in de ochtend?

,,Mensen die in de ochtend krachttraining doen, vallen vaak makkelijker in slaap dan mensen die later op de dag trainen”, verklaart de National Sleep Foundation in een interview met Insider. Dit kan te maken hebben met cortisol, een hormoon dat je status van alertheid reguleert. Normaal gesproken gaan deze levels omhoog in de ochtend, pieken ze rond 08.00 uur, waarna ze weer af nemen in de avond. Aangezien inspanning in de ochtend waarschijnlijk meer in harmonie is met je hormonen, helpt het je een betere routine te creëren. Het betekent volgens de National Sleep Foundation dat het beste moment voor een workout rond 07.00 uur is.

Vier tot vijf uur voor het slapengaan

Stel, het lukt je absoluut niet om op dit vroege uur actief te zijn, dan levert een training in de middag ook voordelen op voor een goede nachtrust. Met name wanneer je vier tot vijf uur voor het slapengaan nog traint. Dit komt onder andere doordat je lichaamstemperatuur oploopt tijdens inspanning en je lichaam de kans moet krijgen om deze te laten zakken voordat je naar bed gaat. Maar ook aangezien je hartslag versnelt en je zenuwstelsel gestimuleerd raakt, is het beter om niet vlak voor bedtijd een pittige workout te doen.

Rustige workout in de avond

Toch zijn er ook uitzonderingen op de ‘regel’ legt de National Sleep Foundation uit: ,,Een training in de avond kan je lichaamstemperatuur verhogen, net zoals bij een warm bad. Na een warm bad neemt je lichaamstemperatuur af waardoor je je slaperig kunt voelen. Het afkoelen na inspanning kan hier ook voor zorgen.” Voor in de avond is het raadzaam het bij een rustige workout te houden: zoals bijvoorbeeld yoga, pilates of wat rekken en strekken. Ervaring zal je uiteindelijk het beste leren wat voor jou goed werkt. Slaap je slecht? Weet dan dat een dagelijkse workout je kan helpen – al is het een kleine krachttraining – en probeer je routine eens wat aan te passen om te zien of ochtendtrainingen helpen.

The post Beter slapen door betere routine: ‘Mensen die in ochtend trainen, vallen makkelijker in slaap’ appeared first on 3athlon.nl.

3athlon GPX Tour, ontdek nieuwe routes: Lopend klimmen rond Valkenburg

3athlon.nl 1 week 1 day ago

Regelmatig hetzelfde rondje, vaak dezelfde omgeving: als triatleet ontkomen we vaak niet aan trainen in hetzelfde gebied. Maar we herkennen ongetwijfeld allemaal dat fijne gevoel als je lopend of fietsend een nieuwe route hebt verkend. Niet voor niets luidt het gezegde ‘verandering van spijs doet eten’. Daarom zullen we je in deze rubriek telkens een suggestie doen: steeds een mooie ronde, iedere keer op een andere locatie in Nederland en vrijwel altijd door de natuur. Uiteraard voegen we de route – die we regelmatig zelf maken met behulp van afstandmeten.nl, maar we laten ons ook inspireren door anderen – als gpx-bestand toe in het artikel, zodat je deze kunt downloaden en rechtstreeks op je horloge of telefoon kunt laden. Enige dat je dan nog hoeft te doen, is de route volgen én te genieten van al dat moois dat Nederland te bieden heeft!

Ben je in Limburg, heb je daar de fietsroute van gisteren gereden en heb je de volgende dag nog wat energie over? Dan is deze trail zeker ook de moeite waard. Let wel: je legt de afstand van een marathon af, dus neem er meer dan voldoende de tijd voor. Zeker ook omdat je heel wat hoogtemeters overwint en onder andere de Cauberg en Keutenberg meepakt. Zoals de maker van deze route, Remko Vleerlaag, zelf schrijft. ,,Kriskras door de heuvels, fraaie paadjes en mooie uitzichten tussen Valkenburg en Schin op Geul. Pas op, kan verslavend zijn!”

Start en finish zijn in Valkenburg. Parkeren kan op de Neerhem, ter hoogte van het kasteel van Valkenburg.

Je downloadt de route hier.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Eerder deelden we al een prachtige trail rond Hierden, een mooie trail rond Zandvoort en een pittige fietstocht rond Valkenburg.

The post 3athlon GPX Tour, ontdek nieuwe routes: Lopend klimmen rond Valkenburg appeared first on 3athlon.nl.

Voor de verandering een Almere-herinnering; met Bianca; sterkte organisaties! – WTJ 1561

Trikipedia 1 week 2 days ago

VRIJDAG – Geen WTJ vanavond? Het is een vraag, die Ruud uit bezorgdheid soms stelt. Het doet me denken aan 2013, het jaar waarin ik dagelijks als een soort race tegen de klok een herinnering uit 25 jaar speakeren in Almere aanhaalde. Het leuke van Facebook is dat ze van tijd tot tijd weer opduiken, ook al zijn ze dan al weer zeven jaar geleden geschreven.

Komen ze niet op mijn eigen FB-tijdlijn, dan zie ik ze soms opploppen bij een triatleet waar ik het die dag over had. Zoals vandaag 3 juli bij Bianca van den Kieboom en Nick Marijnissen, twee Westbrabantse triatleten en vrienden voor het leven. Ik lees dat het de 179e herinnering was op een totaal van 250. Dus we waren die zomer al een eindje op scheut.

Eigenlijk heb ik het daarna maar twee jaar rustig aan gedaan qua tri-schrijfsels. Want in de zomer van 2015 kroop het bloed weer waar het niet gaan kon en begonnen we met 3athlon.nl ten tijde van de allereerste Ironman Maastricht. De timing was perfect. Kort daarna ratelde de eerste WTJ uit de tikmachine en die hebben het aantal Almere-herinneringen al lang overtroffen.

Natuurlijk zijn er dagen bij dat het wat minder uit de vingers komt. Dan zijn we blij met bijdragen van derden. Vandaag – na een lange dag op de krant – was het ook zo’n dag. Tot ik de FB-herinneringspost van Bianca zag en dacht: goh, die mag best een keertje herhaald worden. Ruud opperde al om ze allemaal een keer op Trikipedia te plaatsen. Nou, daar moet ik nog eens even over nadenken. Ze zijn geschreven in een geweldige roes richting het zilveren jubileum van toen. En toen is toen. Nu is nu.

Enfin, hier is (zonder aanpassingen) de herinnering van toen:

Almere-herinnering (179): Van alle triatleten ken ik Nick Marijnissen en Bianca van den Kieboom het langst. Half jaren tachtig ongeveer. In 2006 zat Nick al lang en breed in La Douce France. Hij kwam er alleen nog uit voor de Vastenavend in Krabbegat en eens in de vijf jaar voor de triathlon van Gastel. Bianca bleef eigenlijk al die jaren door gaan. Ook al kwam/komt ze vanalles op haar pad tegen. In 2006 deed ze toch pas voor het eerst mee in Almere, na eerder wel Klagenfurt, Zurich en Hawaii voltooid te hebben. De meeste atleten doen het andersom, maar Bianca vaarde altijd al haar eigen koers.
Ik zie ze nog staan aan dat hek in Zundert, jaren tachtig. Lang blond haar, zonnebril, flinke bel Duvel-bier in de hand. Feestnummer eerste klas. Maar ze kwam voor Ron Vermaat, talent uit West-Brabant, al wist hij dat zelf nog niet. Hardlopen deed ze ook al, maar om bij de veel introvertere Vermaat in een goed blaadje te komen, ging ze er ook bij zwemmen en fietsen. De relatie was kortstondig, ze liepen allebei tegen een schone Vlaamse/Vlaming aan. En gingen prompt in Belgie wonen. Bij Bianca stond ook steeds vaker (BEL) in plaats van (NED) dus dat viel niet altijd op. Voor mijn krant maakte ik nog wel verhalen als ze weer eens een pittig triathlonneke deed en het was feitelijk de bedoeling in 2005 in haar kielzog mee te gaan naar Hawaii. Maar ja….gezinsuitbreiding speelde nu eenmaal een rode draad door mijn buitenland-tripjes, dus toen ook.


‘Kom ik voor jou wel keer Almere doen’ ginnegapte de Steenbergse en ze hield een jaar later al woord. De echte reden was dat ze opnieuw naar Oostenrijk gewild had, maar vanwege een ernstig ongeluk van haar lief, zat dat er niet in. Zelf bleef ze ook niet van leed bespaard. Het begon met een nekbreuk, via hartoverslagen werden het hartritmestoornissen, waardoor haar sportloopbaan een vroegtijdig einde leek te krijgen. De doktoren dachten bovendien eerst dat ze gek was. Nou is Bianca bij elke triathlon door het dolle heen, maar gestoord? Nee, dat was het niet. Het bleek haar rikketik. Een eindeloze rondgang langs cardiologen en operaties volgden tot ze in 2003 weer kon gaan sporten. Vizier Hawaii. En daarna alle wedstrijden, die maar leuk zijn. Liefst een beetje Embrun-achtig zwaar. Gastel/Stein in 1 weekend bijvoorbeeld of een halve in Engeland in april met een watertemperatuur van 9 graden (!). Bianca did it all. Almere was daarom een beetje te vlak om zich echt te onderscheiden. Zevende werd ze in 2006 op het open NK. Maar, West-Brabanders onder elkaar, bleef haar prestatie door de speaker niet onopgemerkt. Ik denk dat we elkaar 14 september op de kop af 25 jaar kennen Kiekeboompie! Dus kom langs voor een blond Duveltje of – nog beter – doe mee!

************

Tot slot. Vorige week schreven we hoe doelloos we het weekend doorbrachten zo zonder triathlon Oud Gastel. Een soortgelijk gevoel zal er de komende dagen leven bij onze goede vrienden in Didan, Beesd, Hardenberg, Oirschot, Hellevoetsluis, Gasselterveld, Noordwijkerhout en De Hoef. Veel sterkte en kom er goed uit, dan staat er volgend jaar weer iets mooist in jullie stadje of dorp.

Sterkte ook aan iedereen, die Challenge Roth of Ironman Klagenfurt op zijn/haar programma had staan. Roth in beeld is vaak de jubelende massa volk op de Solarer Berg. Maar vandaag kiezen we voor de finishfoto van Liselore Schickendantz. De expressie, de ontlading, de gebalde vuisten: alles zit erin. BAM!!!! Vandaar als feature en hier nog een keertje. Tot Roth, tot gauw!

 

Joeval Benjamins kijkt uit naar solo Long Distance op Ameland: ‘Mijn eerste en laatste’

3athlon.nl 1 week 2 days ago

,,Om eerlijk te zijn, ben ik maar een klein beetje zenuwachtig. Ik heb vooral heel veel zin.” De afgelopen maanden bereidde Joeval Benjamins zich voor op zijn eerste hele triathlon. ,,Mijn eerste en mijn laatste”, lacht hij. ,,Ik heb geen talent voor duursporten en dit heeft daarom veel tijd gekost. Met een gezin en werk is het voor mij niet haalbaar om dit nog een keer te doen. Ik heb niet de luxe dat ik mij in drie maanden voldoende kan voorbereiden. De route er naartoe was geweldig, maar ik doe het niet nog een keer.” Morgen start Benjamins aan zijn one man Long Distance op Ameland, waar hij woont. Het oorspronkelijke plan was om aan Ironman Hamburg deel te nemen, maar toen het coronavirus toesloeg veranderde hij, zoals zovelen, de koers. 

‘Dat motiveert extra’

In 2007 verloor Benjamins zijn vader aan slokdarmkanker. Dit grote verlies vormde deels zijn motivatie om een grote uitdaging aan te gaan. ,,Ik ben al heel veel jaren betrokken als trainer voor dingen met goede doelen als het gaat over onderzoek naar kanker, want ik heb daar persoonlijk wat mee. Het is niet puur voor mijn vader als grote drijfveer, maar wel heel mooi om een goed doel hieraan te kunnen koppelen. Dat motiveert extra: dus het is een win-win. Ik heb veel berichten gekregen van bekenden die er wat mee hebben en ik heb veel donaties ontvangen.”

Basketballer wordt triatleet: ‘Omdat ik wist dat ik nooit ging winnen’

Benjamins komt uit de basketbalwereld, maar kiest nu bewust voor een hele andere sport. Dat heeft een bijzondere reden. ,,Ik begon met triathlon, omdat ik wist dat ik nooit ging winnen”, vertelt Benjamins terwijl hij ergens om zijn eigen argument moet lachen. ,,Ik dacht: als ik naast iemand loop die 40 minuten of minder loopt over tien kilometer, ga ik toch niet winnen.” In veel andere sporten kwam Benjamins goed uit de voeten en dat maakte het soms misschien té fanatiek: ,,Als ik ging tennissen en ik won het eerste potje, dan wilde ik alles winnen en ging ik steeds meer trainen. Dat moet ik niet meer hebben. Met triathlon is het anders; ik geniet veel meer van sport zonder de winst en het gaat ook beter.” 

Niet alleen werkt het mentaal beter, ook fysiek gaat het hem meer voor de wind sinds hij aan triathlon doet. ,,Met basketbal heb ik veel blessures gehad, terwijl ik nu een heel jaar lang niet geblesseerd ben geraakt. Dat komt omdat ik makkelijker een training oversla of aanpas.” 

Extreme weersomstandigheden

Benjamins ontvangt al dagenlang screenshots van weerberichten in zijn inbox en kan ondertussen niet meer ontkennen dat het gaat stormen. Maar hij laat de ‘pret’ niet drukken: ,,Ik vind het wel vervelend, maar voel me zo klaar dat het ook geen bal meer uitmaakt. Kom maar op, of het nou vriest, 30 graden is of stormt, ik ga toch wel en voel me goed.”  

De hevige wind kan nog wel voor een gek fietsonderdeel gaan zorgen: ,,Hier op Ameland waait het altijd nog harder en er is morgen windkracht zes voorspeld.” Benjamins fietst zes rondes en zal de felle wind daarom op meerdere manieren gaan ervaren. ,,Ik heb hem zes keer heel hard mee en zes keer heel hard tegen”, lacht hij. ,,Dat wordt een rare tijdrit.” 

Zwemmen in een wilde zee

Daarnaast kan de wind uiteraard nog wel eens voor een lastig zwemonderdeel gaan zorgen. ,,De wind lijkt ‘s ochtends al heftig. Ik zou met drie mensen gaan zwemmen, maar één van hen is te licht voor zo’n wilde zee. Waarschijnlijk ga ik naast een bootje zwemmen, als dat te doen is. Er staat een harde stroming en de wind voorspelt hevige golven. Maar ik heb de stroming wel mee.” 

De marathon moet de vrolijke afsluiter worden van het evenement. ,,De marathon gaat over zes rondes van zeven kilometer. Er lopen ook wat mensen met mij mee. Waaronder mensen die net iemand hebben verloren aan kanker.” 

‘Eigenlijk ben ik te fit om niet onder de elf uur te finishen’

,,Finishen is sowieso het doel, maar ik heb de hele tijd gezegd dat alles onder de twaalf uur prima is”, reageert Benjamins als we hem vragen naar zijn doel. ,,Maar eigenlijk ben ik te fit en goed getraind om niet onder de elf uur te finishen. Het wordt wel een uitdaging om mij in te houden met fietsen.” Het liefst was Benjamins deze Long Distance samen met vele andere atleten aangegaan, maar hij ziet ook een positieve kant. ,,Ergens baal ik dat het alleen moet. Ik had liever tussen 3000 andere idioten in Hamburg gelopen. Maar Kipchoge zei laatst dat het gaat om de inspiratie en niet de fame. Ik hou niet zo van een one man show, maar de inspiratie die het nu geeft en de mensen die allemaal meelopen, dat is wel echt heel gaaf.” 

The post Joeval Benjamins kijkt uit naar solo Long Distance op Ameland: ‘Mijn eerste en laatste’ appeared first on 3athlon.nl.

Pages