Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Atletenbio’s in de aanloop naar NTB-Congres; Hoorn is vol; EK 2022 in München – WTJ 1363

Trikipedia 1 day 6 hours ago
WOENSDAG – Kortere WTJ’s deze week. Daar staat tegenover dat we ons atletenbestand wel aan het bijwerken zijn. Bedoeling is om deze week nog alle genomineerden voor de NTB-sporttitels aan de site toe te voegen. De opmaak van die atletenbio’s is enigszins vergelijkbaar met hetgeen Wikipedia doet.  
Alle topatleten in bio’s
Het is echter een tijdrovende bezigheid. Vorig jaar hebben we Rachel Klamer, Marco van der Stel en Mark Oude Bennink (die toen min of meer afscheid nam, maar gelukkig weer teruggekeerd is) als eerste atleten op de site gezet.  Dit jaar zijn daar Jorik van Egdom en Machiel Ittmann bij gekomen. En deze week voegen we daar in elk geval Jetze Plat en Daan de Groot aan toe. Ook de andere genomineerden volgen nog voor aanvang van het NTB-Congres, zij het dan dat ze als bio’s nog niet geheel compleet zijn. Dus Yvonne van Vlerken, Els Visser, Maya Kingma, Marijke Zeekant, Sione Jongstra, Luna de Bruijn, Silke de Wolde, Jesse Cuijpers en Niels van Lanen volgen ook nog.
Aan het eind van het congres neemt collega Ruud de Haan de microfoon ter hand en zullen de winnaars bekend gemaakt worden. Over de verdere inhoud van het congres hadden we het al eerder. Interessante sprekers, presentatie van het WK Multisport Festival Almere en zo goed als de definitieve NTB-kalender met de RBR Series en de Teamcompetities zullen de revue passeren.  
Hoorn, Almere, Brabantse klassieker
In de nieuwsgaring gaat het dezer dagen vooral over kalenders, over voorinschrijven en over wedstrijden die al vol zitten. 70.3 Ironman Hoorn bijvoorbeeld heeft zijn 2000 atleten al op zak. Zo zie je maar: hogere inschrijftarieven vormen niet langer een rem op het enthousiasme van atleten om mee te mogen doen. Ook de open serie van Challenge Almere heeft zijn limiet al bereikt. En zo zijn er legio wedstrijden, die binnen no time vol zitten. Angst voor concurrerende wedstrijden bestaat ook nauwelijks meer. Mooi voorbeeldje is de wedstrijd in mijn eigen dorp Oud Gastel, volgend jaar plots samenvallend met Hoorn. En wat blijkt: de inschrijvingen gaan in Gastel harder dan ooit en ook de topatleten laten de Brabantse klassieker niet links liggen. Zelfs Belgische en Duitse topatleten ontdekken de Triathlon Nations Cup nu ook. De eerste winnaars dit jaar waren Ruben Geys en Deborah Ghyselen. Zij doen wederom mee.  
European Championships 2022 in Olympische stad
Kalender. Wat staat er de komende jaren nog meer op? Is Tartu, Estland volgend jaar het decor voor de Europese kampioenschappen, in 2022 is München aan de beurt. Triathlon maakt dan met atletiek, wielrennen, turnen, golf en roeien deel uit van de European Championships, zoals dat in 2018 in Glasgow voor de eerste keer gecombineerd werd. De Beierse stad is dan precies een halve eeuw Olympisch. In 1972 had echter nog niemand ooit van triathlon gehoord. Dat wordt dus in 2022 even anders. De Olympische afstand en de Mixed Relay staat sowieso op het programma.

Trainen met Stijn Jansen: donderdag

3athlon.nl 1 day 6 hours ago

Deze week kijken we mee met Stijn Jansen. De atleet beleefde een zwaar seizoen dit jaar, waarbij hij veel teleurstellingen kreeg te verwerken. Uiteindelijk ontdekte hij de oorzaak van veel van zijn problemen: astma. Jansen deelde zijn verhaal al eerder en verklaarde ook tijdens trainingen hier rekening mee te houden. De 22-jarige atleet volgt programma’s die opgedeeld zijn in blokken van vier weken, waarvan drie weken opbouwend en één week rustig. Aangezien Jansen door drukte rondom tentamens deze week een rustige week heeft, deelt hij zijn schema van de week daarvoor. Vandaag kijken we naar zijn donderdag.

Maandag
2:30 krachttraining bij AC Tion in Enschede:
Voor en na de training een warming up en cooling down door te wandelen op de baan
2200 meter zwemmen:
4 x 400 meter in zone 1 (5:36), 2 (5:23), 4 (5:04) en max (4:54)
Dit is in een vijftig meter bad dat veel klotst, waardoor het extra zwaar is

Dinsdag
5000 meter zwemmen:
1:30 uur met veel techniek samen met Tom Oosterdijk
Baantraining van Herman Moelard 1:30 uur
Ingedeeld in vijf stappen:
– 15 minuten inlopen
– 15 minuten core
– 15 minuten techniek/loopscholing
– Mainset (2 x 800, 3 x 600, 4 x 400, 5 x 200) extensief tempo 3:10/15
– 10 minuten uitlopen

Woensdag
Een dag met duur en hersteltrainingen
1:40 uur fietsen in zone 1
3400 meter zwemmen direct na het fietsen
1:15 uur met veel sprintwerk, oefeningen met sprintkoort en starten vanaf de kant
0:30 uur joggen:
Heel rustig met zijn vriendin naast zich op de fiets, tempo 4:45/5:00

Donderdag
Deze dag is vaak de kern trainingsdag voor Jansen in een week.
4100 meter zwemmen:
1:30 uur met tempo’s
2 sets van 15 x 100 meter (zone 1 tot zone 4, 1:20 tot 1:12)
Hardlooptraining op de baan:
1:30 uur, 4 x 600/500/400 extensitef (1:54/36/16) tempo 3:10

The post Trainen met Stijn Jansen: donderdag appeared first on 3athlon.nl.

Daan de Groot

Trikipedia 1 day 22 hours ago

 

Geboren op 11 november 1991 in Lelystad. Studerend en wonend in Utrecht, lid van Hellas.

Daan is aanvankelijk geen onverdienstelijk wielrenner. Hij wordt op de NK wegwedstrijd van 2010 negende. Rijdt verder als coureur twee keer de Czech Cycling Tour, waar hij drie etappes wint en de Carpathian Couriers Race waarin hij twee etappes wint. In Olympia’s Tour 2014 eindigt Daan 46e. Hij rijdt etappekoersen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, China en – in 2017 nog – de Dominicaanse Republiek. In dat laatste jaar is Daan al meer bezig met duathlon dan louter hard fietsen. Opmerkelijk is ook dat hij in de aanvankelijk een succesvol wintertriatleet is. De schaatsen komen echter niet meer zo vaak te voorschijn.

 

 

De doorbraak van Daan de Groot (geen familie van naamgenoot, die in de jaren zestig furore maakt als Tour de France-renner) komt in 2019 als hij de Europese titel Powerman pakt in Denemarken, ook de Powerman Alsdorf wint en brons pakt op zijn eerste WK Powerman in Zofingen. Aan het eind van dat jaar is Daan genomineerd voor de NTB-titel sportman van het jaar.

2014: 2e RBR Groningen
2014: 2e NK Wintertriathlon Assen (1e U23)
2015: 3e NK Wintertriathlon Assen
2017: 5e RBR Hilversum
2017: 16e RBR Geel (BEL)
2017: 7e RBR LD Almere (3e NK)
2017: 1e RBR Teams Enschede (Hellas)
2017: 6e RBR Groningen
2017: 1e RBR 010 Rotterdam 1e Divisie (geen tri door blauwalg)
2017: 3e NK RBR Spijkenisse
2018: 1e RBR Geluwe (BEL)
2018: 3e RBR Teams Oldenzaal (Hellas)
2018: 9e RBR Geel (BEL)
2018: 3e EK RBR Vejle (DEN) (1e M20)
2018: 3e RBR Nijmegen
2018: 2e Utrecht 2e Divisie
2018: 1e Sprint RBR Zofingen (ZWI)
2018: 1e NK RBR Spijkenisse
2019: 2e RBR Hilversum
2019: 1e RBR Teams Oldenzaal (Hellas)
2019: 3e RBR Geel (BEL)
2019: 1e RBR tijdrit Groningen
2019: 1e Powerman Alsdorf (DUI)
2019: 1e EK RBR Viborg (DEN)
2019: 8e Powerman Tramelan (ZWI)
2019: 3e Eupen (BEL)
2019: 3e WK Powerman Zofingen (ZWI)
2019: 5e RBR Tilburg

Daan won tot dusverre negen run-bike-runs. Hij deed zijn wedstrijden in vijf landen.

 

 

Joost Somsen en Daan Schouten over ambities en Team4Talent: ‘ik had het nooit verwacht’ (Schouten)

3athlon.nl 1 day 22 hours ago

Afgelopen zondag maakte Team4Talent bekend twee nieuwe atleten te verwelkomen: de 24-jarige Daan Schouten en 20-jarige Joost Somsen. Namen die veel triatleten bekend in de oren zullen klinken, maar zeker nog niet iedereen. Beide atleten – die nu voornamelijk korte afstanden in Nederland racen – hopen zich in de komende jaren te ontwikkelen tot topatleten op de halve en hele triathlon. Team4Talent ziet deze verjonging binnen het team dan ook als een opleidingstraject. We spraken met beiden over hun doelen en deze nieuwe stap in hun sportieve carrière.

Daan Schouten
De uitnodiging voor Team4Talent kwam voor Schouten totaal onverwacht: ,,Om heel eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat ik nu al bij het team zou kunnen komen. Ik moest een zwemtest doen om te kijken of ik potentie heb. Mark (Oude Bennink, die het beoordeelde, red.) vond dat het wel goed ging en toen hebben ze mij de kans gegeven om mij bij het team te gaan ontwikkelen. Een droom die uitkomt.”

Schouten is al langere tijd zeer succesvol in de duathlon; hij voegde daar dit jaar ook het zwemmen aan toe en beleefde zo zijn eerste triathlon races. Ondanks dat de overstap voordehandliggend lijkt, was dat voor Schouten niet het geval. Zwemmen was namelijk alles behalve favoriet: ,,Ik heb in maart mijn allereerste zwemtraining gehad. Eigenlijk heb ik altijd grote angst gehad voor zwemmen en ik had er helemaal geen plezier in. Met school moest ik zwemmen en ik had er een enorme hekel aan.” Maar de stap richting het zwembad was sowieso ooit nodig om zijn ultieme droom te realiseren: een hele triathlon volbrengen. ,,In maart bedacht ik mij om het gewoon één keer in de week te gaan proberen.” Toen Schouten het zwemmen na een paar maanden serieus oppakte ging hij met sprongen vooruit. ,,Mensen stonden versteld van hoe snel dat ging. Terwijl ik in maart nog geen baantje borstcrawl kon.” Hij pakt het dan ook serieus aan: ,,Ik werk nu vier weken samen met een zwemcoach, maar heb al enorme progressie geboekt. Ik zwem een halve minuut sneller dan tijdens het NK met wetsuit.” En of er soms nog angst is? ,,Nee, angst telt niet meer. Dat is weg.”

Voor volgend jaar is zijn grote doel zich te kwalificeren voor het EK cross triathlon in Roemenië. ,,Via het EK wil ik uiteindelijk naar het WK in Almere. Dan hebben we (met Team4Talent, red.) daar iemand op de Full Distance en op de cross triathlon staan.” Ook zal hij debuteren op de halve triathlon: ,,In Hoorn ga ik de eerste halve doen met eigenlijk alle andere teamgenoten en het idee is om ook het NK Nieuwkoop te doen.”

Joost Somsen
Ook Somsen ziet uit naar een overstap richting de lange afstand. ,,Voor volgend jaar ligt de focus helemaal op de halve”, verklaart hij dan ook enthousiast. Toch zal hij zeker nog geen afscheid nemen van de eredivisie en de korte races in Nederland: ,,Voor snelheid blijf ik wel eredivisie doen, dat is wel belangrijk. En ik blijf ook gemotiveerd om daar goede resultaten te halen.” Als hij moet kiezen is de voorkeur echter duidelijk en kiest hij zonder twijfel voor het NK halve, dat volgend jaar in hetzelfde weekend als het NK sprint plaatsvindt: ,,Het NK halve is echt het doel volgend jaar. Daar wil ik goed zijn.”

Daarvoor moet de omvang van trainingen behoorlijk worden opgevoerd. ,,Vooral voor het lopen moet ik meer omvang draaien, want een halve marathon is wel wat anders dan vijf kilometer. De focus ligt nu heel erg op lopen. Dat ik die omvang aan kan en dus doe ik elke week wat meer.” Wat fietstrainingen betreft neemt het aantal uren nog niet drastisch toe. Desondanks trapt Somsen aardig wat kilometers weg. ,,Ik rij ongeveer 150 kilometer per week op de gewone fiets op het moment, want ik woon een beetje onhandig”, lacht de atleet. Somsen bewees dit jaar al ontzettend sterk te zijn in het zadel en nam risico bij veel eredivisie wedstrijden door naar voren te fietsen en zijn achterstand na het zwemmen weg te werken.

Het minimaliseren of zelfs elimineren van de achterstand die Somsen in het water oploopt is ook nog een doel: ,,Vroeger zwom ik niet goed genoeg. Dan zit je er gewoon niet bij. Dit jaar is het zwemmen veel vooruit gegaan, maar het is nog lang niet goed genoeg. Alleen ik was wel klaar met de middenmoot, dus ik fietste vaak zelf naar voren toe. Daardoor heb ik af en toe teveel op de fiets moeten doen om een goed looponderdeel te hebben. Dat is wel jammer.” Maar echt serieus begon Somsen afgelopen jaar ook pas te trainen: ,,Daarvoor trainde ik wel wat, maar qua uren is het nu heel anders en veel gestructureerder.” Het vertrouwen is er dan ook dat dit in het water ook nog voor verbetering zal zorgen.

The post Joost Somsen en Daan Schouten over ambities en Team4Talent: ‘ik had het nooit verwacht’ (Schouten) appeared first on 3athlon.nl.

Rait Ratasepp volbrengt 40 triathlons in 40 dagen en breekt wereldrecords

3athlon.nl 2 days 2 hours ago

De Est Rait Ratasepp heeft maar liefst 40 Long Distances volbracht in evenzoveel dagen en brak daarmee ook nog eens het Wereldrecord: hij deed 444 uur, 21 minuten en 35 seconden over de 152 kilometer zwemmen, 7200 kilometer fietsen en 1688 kilometer hardlopen. Hiermee is hij niet alleen de snelste man over 40 triathlons, maar (teruggerekend, red.) ook over 30 en 20 triathlons.

Wereldrecords voor de 20- en 30- Ultratriathlons waren er al, maar voor 40 Long Distances nog niet. Juist daarom organiseerde Ratasepp zijn uitdaging. Hij volbracht de veertig ‘races’ op het Spaanse Fuerteventura, maar was eerst een jaar bezig met alle voorbereidingen. Gemiddeld deed Ratasepp slechts 11 uur, 6 minuten en 32 seconden over een enkele race. Zijn snelste zwemtijd (1:11:49) haalde hij op de eerste dag, zijn snelste fietstijd (5:47) op de 32e dag en zijn snelste looptijd (3:12:33) op de 33e dag. Hieronder, per dag, zijn eindtijd:

Day 1: 10:44:52; Day 2: 10:58:12; Day 3: 11:04:20; Day 4: 11:06:03; Day 5: 11:21:49;
Day 6: 11:45:22; Day 7: 11:30:06; Day 8: 11:38:49; Day 9: 11:27:01; Day 10: 11:19:23; 
Day 11:
 11:21:32; Day 12: 11:29:53; Day 13: 11:20:45; Day 14: 11:06:46; Day 15: 11:19:10;

Day 16: 10:59:43; Day 17: 11:15:29; Day 18: 11:20:10; Day 19: 11:21:20; Day 20: 11:01:56;
Day 21: 10:59:39; Day 22: 11:17:56; Day 23: 10:51:56; Day 24: 10:36:59, Day 25: 10:51:44; 
Day 26:
 10:39:34; Day 27: 10:44:27; Day 28: 10:34:48, Day 29: 10:59:45, Day 30: 10:57:52,

Day 31: 10:44:26; Day 32: 10:28:27; Day 33: 10:39:21; Day 34: 10:52:02; Day 35: 10:58:23,
Day 36: 10:58:27, Day 37: 10:53:42; Day 38: 10:59:47; Day 39: 11:39:26; Day 40: 12:00:02.

The post Rait Ratasepp volbrengt 40 triathlons in 40 dagen en breekt wereldrecords appeared first on 3athlon.nl.

Trainen met Stijn Jansen: woensdag

3athlon.nl 2 days 7 hours ago

Deze week kijken we mee met Stijn Jansen. De atleet beleefde een zwaar seizoen dit jaar, waarbij hij veel teleurstellingen kreeg te verwerken. Uiteindelijk ontdekte hij de oorzaak van veel van zijn problemen: astma. Jansen deelde zijn verhaal al eerder en verklaarde ook tijdens trainingen hier rekening mee te houden. De 22-jarige atleet volgt programma’s die opgedeeld zijn in blokken van vier weken, waarvan drie weken opbouwend en één week rustig. Aangezien Jansen door drukte rondom tentamens deze week een rustige week heeft, deelt hij zijn schema van de week daarvoor. Vandaag kijken we naar zijn woensdag.

Maandag
2:30 krachttraining bij AC Tion in Enschede:
Voor en na de training een warming up en cooling down door te wandelen op de baan
2200 meter zwemmen:
4 x 400 meter in zone 1 (5:36), 2 (5:23), 4 (5:04) en max (4:54)
Dit is in een vijftig meter bad dat veel klotst, waardoor het extra zwaar is

Dinsdag
5000 meter zwemmen:
1:30 uur met veel techniek samen met Tom Oosterdijk
Baantraining van Herman Moelard 1:30 uur
Ingedeeld in vijf stappen:
– 15 minuten inlopen
– 15 minuten core
– 15 minuten techniek/loopscholing
– Mainset (2 x 800, 3 x 600, 4 x 400, 5 x 200) extensief tempo 3:10/15
– 10 minuten uitlopen

Woensdag
Een dag met duur en hersteltrainingen
1:40 uur fietsen in zone 1
3400 meter zwemmen direct na het fietsen
1:15 uur met veel sprintwerk, oefeningen met sprintkoort en starten vanaf de kant
0:30 uur joggen:
Heel rustig met zijn vriendin naast zich op de fiets, tempo 4:45/5:00

The post Trainen met Stijn Jansen: woensdag appeared first on 3athlon.nl.

Hét triathlonkado voor de feestdagen; Zwemanalyse Premium van Tri2one Coaching.

Trikipedia 2 days 18 hours ago

 

Je zal het maar krijgen als triatleet; een complete zwemanalyse bij Tri2one Coaching

Een must om op je verlanglijstjes in december te plaatsen: De Premium Zwemanalyse van onze partner Tri20ne Coaching.

 


Zwemmen in de Endless Pool. Geen keerpunten, altijd het bad voor jou alleen.
Een zwemtrainer op een halve meter naast je, ieder moment, bij iedere slag.
Directe feedback van een bodemspiegel én spiegel voor je; je verbetert jezelf met iedere slag.
Perfecte video-opnames, direct terug te kijken én te analyseren met je persoonlijke trainer.
Dit alles in een originele high performance Endless Pool, hét geheim van de pro’s!
Na afloop ontvang je een uitgebreid videorapport met ingesproken en ingetekende analyse als naslagwerk voor bij je eigen trainingen.

In de Endless Pool haal je door het ontbreken van keerpunten en enkel efficiënte zwemmeters meer rendement uit dezelfde trainingstijd. Nu ziet de zwemtrainer naast het bad niet een paar goede slagen per baan, maar iedere slag die je maakt. Laat je overtuigen en benut de unieke kans om in Nederland te trainen met het Endless Pool systeem.

Het is niet alleen een unieke beleving, zwemmen in een Endless Pool, maar je wordt gegarandeerd een technisch beter en sneller zwemmer.

De link die je door moet spelen aan je familie om dit unieke kado te krijgen is Cadeaubon Zwemanalyse Premium

Namens Trikipedia.nl sturen we een triatleet naar Lelystad, die na zijn afspraak uitgebreid verslag zal doen van zijn bezoek.

 

 

Jetze Plat

Trikipedia 2 days 19 hours ago

Geboren op 10 juni 1991 in Amsterdam. Opgegroeid in Vrouwenakker in gezin met broer en twee zussen.

Jetze weegt 71 kilogram. Hij komt bij handbiken uit in de H4-klasse, bij triathlon in de PTWC2-klasse.

Jetze is geboren met twee onvolgroeide benen. In 1995 wordt de handbike het vervoermiddel naar school. Later gaat hij handbiken ook als sport beoefenen. Zijn eerste coach, tevens werkgever is Kees van Breukelen, later wordt dat Ralf Bekers. Hij volgt een opleiding fijnmechanische techniek aan de LIS. De wereldbekerwedstrijd in Rome levert Jetze het ticket voor de Paralympics in Londen op. Hij zegt zijn baan als monteur van handbikes en rolstoelen op en wordt professioneel sporter. In 2009 doet hij voor de lol een keer mee aan de triathlon in Aalsmeer.

Als hij in 2013 ook de triathlon omarmt, rijgt Jetze de Europese en wereldtitels aaneen. Een hoogtepunt is de Olympische titel op de Paralympics in Rio, een jaar later gevolgd door de Ironman-titel op Hawaii. Bijzonder is dat hij in Rio de enige sporter was op twee disciplines: handbiken en triathlon. In 2017 breekt hij ook het werelduurrecord handbiken. Een andere hobby is motorcrossen.

Jetze is ambassadeur van Move Forward, Dope Free & Be Proud, de Mike Multi Foundation en Fonds Gehandicaptensport.

Triathlon

2009: 20e Aalsmeer
2010: 41e Aalsmeer
2013: 2e WK Londen (GBR)
2013: Sportman van het jaar gemeente Nieuwkoop
2013: Paratriatleet van het jaar NTB
2014: 1e EK Kitzbuhl (OOS)
2014: 1e World Cup Madrid (SPA)
2014: Paratriatleet van het jaar NTB
2015: 1e RBR Hoorn
2015: 1e World Cup Madrid (SPA)
2015: 1e EK Geneve (ZWI)
2015: 1e Trio-triathlon Anna Paulowna
2015: 3e WK Chicago (USA)
2015: Paratiatleet van het jaar NTB
2015: 4e Giathlon Dordrecht
2016: 1e EK Lissabon (POR)
2016: 1e World Cup Strathclyde (GBR)
2016: 1e WK Rotterdam
2016: 1e Paralympics Rio (BRA)
2016: Paratriatleet van het jaar NTB
2017: 8e 70.3 Ironman Ergo Remich (1e paratri) (LUX)
2017: 1e World Cup Gold Coast (AUS)
2017: 1e EK Kitzbuhl (OOS)
2017: 1e WK Rotterdam
2017: 26e WK Ironman Hawaii 8.41.47 (1e paratri) (USA)
2017: Sportman/paratriatleet van het jaar NTB
2018: 1e NK Rotterdam
2018: 1e World Cup Yokohama (JAP)
2018: 1e Oud Gastel (overall)
2018: 1e World Cup Iseo (ITA)
2018: 1e WK Gold Coast (AUS)
2018: Sportman van het jaar NTB
2019: 1e World Cup Milaan (ITA)
2019: 1e NK Haarlemmermeer
2019: 1e World Cup Montreal (CAN)
2019: 1e WK Lausanne (ZWI)

 

Handbiken:

2007: 1e NK Ede
2007: 3e NK tijdrijden Ede
2008: 1e NK Ede
2009: 2e NK Ede
2010: 1e NK Ede
2011: 1e NK Nieuwegein
2011: 1e NK tijdrijden Venhuizen
2012: 4e Paralympics Londen (GBR)
2012: 8e Tijdrit Paralympics Londen (GBR)
2013: 2e NK tijdrijden Bornebroek
2014: 1e NK Delden
2016: 1e NK Bladel
2016: 1e NK tijdrijden Emmen
2016: 3e Paralympics Rio (BRA)
2016: 8e Tijdrit Paralympics Rio (BRA)
2017: 1e WK Pietermaritzburg (DUI)
2017: 1e WK tijdrijden Pietermaritzburg (DUI)
2018: 1e NK tijdrijden Well
2018: 1e WK Maniago (ITA)
2018: 1e WK tijdrijden Maniago (ITA)
2019: Werelduurrecord 44,749 km. Alkmaar
2019: 1e Handbikemarathon Berlijn (DUI)
2019: 1e WK Emmen
2019: 1e WK tijdrijden Emmen
Wereldrecordhouder marathon: 57.39

Jetze boekte in de pas 25 triathlons, waaraan hij mee deed, 24 overwinningen. Hij deed op triathlongebied mee in 12 landen.

Wereldkampioen 70.3 Gustav Iden ontmoet gigantische fanbase met dezelfde pet in Taiwan

3athlon.nl 2 days 22 hours ago

Het is onwaarschijnlijk dat Gustav Iden voor de winst van het WK 70.3 in Nice, enig idee had dat zowel hij als zijn pet compleet viral zouden gaan. De finishfoto van de Noor bereikte al snel Taiwan, waar mensen de pet met het logo van een lokale tempel herkenden. Binnen no time werd de anders zo rustige tempel overspoeld met triathlon fans die een pet wilden bemachtigen. Uiteindelijk zijn er meer dan 40.000 petten verkocht. Het nieuws bereikte zelfs de overheid en zo werd Iden uitgenodigd voor een bezoekje aan het land. Hij beloofde via Instagram zijn fans in de toekomst op te zoeken en voegde vorige week daad bij het woord. Hij deelde een post met daarin foto’s en filmpjes van de gigantische fanbase die was uitgerukt voor een handtekening.

Overigens combineerde Iden het aangename met het ‘noodzakelijk’ aangezien hij enkele dagen later, nog altijd in Taiwan, ook zijn nieuwe fietssponsor bekend maakte: Giant. Dat is mooi nieuws voor de atleet, die tijdens het WK 70.3 nog geen fietssponsor had en zo op een normale racefiets reed in plaats van een tijdritfiets. Na de winst werd de Noor overspoeld met sponsorverzoeken. Giant bleek uiteindelijk de gelukkige.

Gustav Iden fanbase in Taiwan. (Foto: Instagram) Gustav Iden na winst WK Ironman 70.3 Nice. (Foto: Trimax Triathlon Magazine, Instagram)

The post Wereldkampioen 70.3 Gustav Iden ontmoet gigantische fanbase met dezelfde pet in Taiwan appeared first on 3athlon.nl.

Alles over Norseman The Draw; The Arctic Triple en Beachduathlon Noordwijk compleet – WTJ 1362

Trikipedia 3 days 2 hours ago

DINSDAG – Ruim 5000 triatleten zaten vandaag – doordeweekse maandag – in spanning voor hun computer/laptop/tablet om Norseman The Draw te volgen. Gretiger dan deze loodzware triathlon is er geen enkele wedstrijd. Wij keken mee over de schouder van Hans Schoonen van WBTV uit Rucphen. De oud-motorcrosser gooide een aantal jaren terug het roer om en werd triatleet. Al na een paar ‘normale heles’ sloeg het virus richting Extremere triathlons toe. De Inferno triathlon, de Bigman in Tsjechië, de Celtman. En natuurlijk ook meedingen naar de Norseman, al enkele jaren.

Met Hans Schoonen meekijken voor The Draw

Ook nu had Hans het hotelletje al geboekt. Gelukkig altijd met annuleringsmogelijkheden, want daar zijn de Noren heel coulant in. The Draw begon even na het middaguur. Veel Noren, Fransen en Amerikanen in het eerste uur, die tot de gelukkigen behoren. Dan, als 49e van de 226 in totaal, rolt de eerste Nederlander uit de bus. Geen Hans. Wel Erwin Tulleners. Na de eerste Belg Geert Byttebier (afgelopen oktober nog op Hawaii) is nog best lang wachten op nummer twee: Bart van Linder. Als 134e weet hij dat hij zijn Norseman-droom volgend jaar waar kan gaan maken. Even later volgt Elias Ortiz, hij viel ons niet meteen op. Maar later zien we toch het rood-wit-blauwe vlaggetje achter zijn naam. De 160e gelukkige. Nog 66 te gaan. Het nagelbijten bij Hans neemt toe.

Een tweede Belg komt erbij: Mark Haines. En een vierde Nederlander. De 167e op de lijst luistert naar de naam David Schreuder en nog geen vier trekkingen later de vijfde: Vincent Dirkes. Een Arubaan volgt als 191e. Geen onbekende voor Trikipedia trouwens. Het is Lars Stolk, eind vorig jaar nog deelnemer aan de eerste Patagonman Xtreme Triathlon in Chili. Voor Westbrabander Hans wordt het nijpen. Boven de tweehonderd komt alleen de naar Zweden geëmigreerde Cornelis Pronk nog voorbij. Met de Brit Mark Sadler is de groep van 226 compleet.

Geen Norseman voor Hans

Hans koestert nog een kleine hoop voor de wachtlijst, maar van de dertig op die lijst is Nando Aafjes als 16e de enige Nederlander op de reservebank. Het is duidelijk: Hans belt mailt zijn hotel dat de boeking wordt ingetrokken. Volgend jaar meer succes.

Noren talrijkst in eigen race

Triatleten uit 40 landen behoren tot de ‘prijswinnaars’. Van hen zijn er 72 Noor. Verder 23 Fransen, 20 Britten, 13 Amerikanen, 13 Duitsers, 8 Denen, 7 Zweden en naast 5 Nederlanders ook 5 Finnen, Australiërs en Polen. Overigens staan er zeker zes Nederlanders aan de start. Heleen bij de Vaate heeft zich dankzij haar tweede plaats in de Swissman (en vervolgens na loting) verzekerd van een startbewijs tussen de pro’s op het WK in dezelfde Norseman.

Daniel Claessen in Lofoten Triathlon Extreme

Overigens verwezen diverse triatleten de teleur gestelden naar een zo mogelijk nóg zwaardere triathlon in Noorwegen: The Arctic Triple – Lofoten Triathlon Extreme, waarover wij vorig jaar schreven toen Janna Brand tweede werd. We zagen de wedstrijd dit jaar – ten onrechte – over het hoofd. Het was op vrijdag 14 augustus al weer de vierde editie van deze noordelijkste hele triathlon ter wereld.

De Noorse krachtpatser Allan Hovda won voor de derde keer, die keer was de Noor ook al de beste in de Norseman. Maar combineren is geen optie. Allan koos voor de kleinere, minder bekende race en bracht het parcoursrecord terug naar 11.20.41 uur. Ter vergelijking: in de Norseman scoort de winnaar een tijd rond de tien uur. Allan Hovda versloeg in Lofoten 38 tegenstanders van wie landgenoten Even Nyhus en Remi Hanssen op dik een uur tweede en derde werden. Bij de vrouwen was Sara Iselin Johnsen de sterkste. Ook deze Noorse kende een gigantische voorsprong op nummer twee Margrethe Farsjǿ en Lillian Dramsdahl. Winnende tijd 13.23.07 uur, daarna 14.56 en 15.04 uur. Ook dit jaar 1 Nederlander aan de start: de Rotterdamse zwemmer Daniel Claessen kwam als derde uit het vrieskoude water, maar deed het daarna rustig aan op de fiets en de marathon. Daniel finishte zijn eerste hele triathlon in 17.42.36 uur. Hij werd er 37e en voorlaatste mee.

Beachduathlon, nu volledig

Toch nog maar terug naar het strand van Noordwijk afgelopen zondag: de Beach Duathlon. Wist je trouwens dat het op diezelfde 10e november exact dertig jaar geleden was dat Ed Nijpels in een Noordwijks hotel de klimaatveranderingen voor het eerst ter discussie bracht? Niet? Welnu, ook daar is Trikipedia voor. Zoals gezegd TV De Bollenstreek werkt als één der weinigen nog niet met digitale tijdsregistratie. En dan duurt het soms wat langer vooraleer de uitslag er ligt. Nu wel. De korte afstand ging naar het koppel – dat ook in het echt een koppel is – Pascal Valentijn en Liane van Egmond. Het TC Alpgen-paar versloeg respectievelijk Dirk Remmelzwaal en Danny van Dam en Liane was sterker dan Karin Slootweg (slechts 10 seconden minder snel) en Monique Verschuure. We zien Pascal en Liane volgend jaar wederom in Oud Gastel, waar de 500 deelnemers grens is gepasseerd!

 

De lange afstand – het hoofdmenu – leverde een prachtig schouwspel op. Zonnetje op het strand, boeiend duel en uiteindelijk in het voordeel beslist door titelverdediger Yennick Wolthuizen. Hij klopte de sterke Thomas Cremers, maar die gaf zich lang niet gewonnen. De derde plaats ging naar nog zo’n zandhapper Christiaan Solleveld. Opvallend Yennick en Christiaan wonen allebei aan de Noordzeekust, hebben de zandbak dus in hun voortuin om te trainen voor de Beach Duathlon.

Achter Yennick en Thomas liepen de verschillen trouwens hoog op. Na Christiaan volgde snelste Noordwijker Dennis Kulk, die zich ten opzichte van vorig jaar 1 plekje verbeterde. Als vijfde kwam Hagenees Arjan van der Plas op de Langevelderslag aan. Jisk Hoogervorst – vorig jaar achter Yennick nog tweede – moest nu genoegen nemen met een zesde plaats. Als tiende kwam Royce Kortekaas binnen, de voormalig crosstriathlontopper doet nog precies 1 wedstrijdje per jaar: Noordwijk. Of hij speakert er, maar als Royce mee doet, neemt Kees Jansen de honneurs aan de microfoon waar.

Royce’ naamgenoot (geen familie?) Tessa Kortekaas was dus overtuigend winnaars in het voor haar koude Noordwijk, waar ze ooit haar duursportloopbaan begon. Het duurde zeven minuten vooraleer de toch beslist niet slecht presterende Anne Zijderveld binnenkwam. Vijf minuten later was het podium met de Leidse Juliette ten Have compleet. Vijf keer Zuid-Holland op het podium en 1 keer Gelderland (Thomas Cremers). We rekenen Tessa dus even als Voorhoutse. Beste duo was De Harde Kern.

Ook op Tahiti doen we aan triathlon

De ITU-race op Tahiti was een eilanden aangelegenheid. De Tahitiaan Benjamin Zorgnotti – al regelmatig in Asian Cup wedstrijden of Samoa Games meegedaan – was de winnaar. Beste vrouw was Guanaelle Rauby, ook van Tahiti. Zij versloegen deelnemers van de Fidji, Tonga, Samoa en Marshall Eilanden. Prachtige plaatsen in de Pacific, waar het met de eerder genoemde klimaatverandering en zeespiegelstijging overigens in de toekomst nog wel eens mis kan gaan. Dus laten we a.u.b. een beetje zuinig zijn op onze planeet, vrienden.

 

 

Pages