Nieuws van de Nederlandstalige nieuwssites

Nieuw concept Super League Triathlon: Rachel Klamer vs Puck Moonen en Inge de Bruijn

3athlon.nl 2 days 14 min ago

Super League Triathlon (SLT), het circuit dat aan de toptriatleten van de korte afstand veel afwisselende en spectaculaire wedstrijdformats biedt, komt met een gloednieuw concept tijdens de seizoensopener in maart. Toptriatleten – zoals onze ‘eigen’ Rachel Klamer – zullen het namelijk opnemen tegen teams met All-Stars die elk specialist zijn in hun eigen discipline. Daarbij valt te denken aan de Nederlandse wielrenster Puck Moonen en zwemster Inge de Bruijn, tourwinnaar Cadel Evans en tot voor kort wereldrecordhoudster op de marathon Paula Radcliffe.

Rachel Klamer
Ook vanuit de triathlon wist SLT uiteraard een paar grote namen aan de start te krijgen, waaronder dus Rachel Klamer. Andere atleten zijn Georgia Taylor-Brown en Lisa Norden. Zij nemen het onder andere op tegen Emma Pallant en Radka Kahlefeldt. Bij de mannen is Kristian Blummenfelt samen met Henri Schoeman één van de blikvangers. Daarnaast keren Ben Kanute en Josh Amberger terug naar de korte afstand voor deze bijzondere wedstrijd.

Cadel Evans en Puck Moonen
De triatleten gaan het opnemen tegen een selectie all stars en SLT heeft daarvoor een paar grote namen op de startlijst gekregen. Uit het wielrennen haalden ze tourwinnaar Cadel Evans, Jens Voigt en de Nederlandse Puck Moonen. Vanuit het zwemmen heeft Inge De Bruijn haar deelname bevestigd en snelle loopster Paula Radcliffe is ook van de partij. Binnenkort wordt de lijst nog verder uitgebreid.

Drie weken na WTS Abu Dhabi
De wedstrijden vinden plaats op 27 en 28 maart, drie weken na de eerste WTS wedstrijd van het nieuwe seizoen in Abu Dhabi. Daar hopen Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom als Mixed Relay Team hun ticket voor de Olympische Spelen te verzilveren.

The post Nieuw concept Super League Triathlon: Rachel Klamer vs Puck Moonen en Inge de Bruijn appeared first on 3athlon.nl.

Coronavirus teistert triathlons: Chengdu/Valencia; Innovation Award; Rachel, Puck en Inge – WTJ 1462

Trikipedia 2 days 11 hours ago

WOENSDAG – Het wordt tijd dat we ons weer met serieuze zaken in de wereld gaan bezighouden. Het Corona-virus is zo’n serieuze aangelegenheid, die zo maar uit kan groeien tot een pandemie (wereldwijde epidemie). Aan bangmakerij hebben we niets, toch baart het natuurlijk zorgen. De slachtoffers in eerste instantie, de volksgezondheid in zijn algemeen, maar ook specifiek alles wat er mee samenhangt. Voor Trikipedia geldt dan – hoe triviaal het ook klinkt – wat er met de sportevenementen moet gebeuren nu er voor sommige gebieden negatieve reisadviezen zijn afgegeven.

Tokyo boos over speculaties


Nogmaals: paniek is een slechte raadgever. Daar is niemand bij gebaat. Je zag het in de vroege berichtgeving over het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen. Het evenement verplaatsen naar Londen, wedstrijden houden zonder publiek… De Japanse organisatie raakte behoorlijk geïrriteerd door alle speculaties en dat kan ik me voorstellen. En zo gaat dat op voor veel evenementen. Italiaanse wedstrijden Milaan-San Remo en de Tirreno Adriatico worden tegen het licht gehouden, op triathlongebied hebben we een aantal Chinese wedstrijden zien gecanceld worden. En terwijl we deze WTJ aan het tikken waren, kwam ITU met het nieuws dat de races in Chengdu begin mei verplaatst worden naar Valencia.

We brachten het eerder vandaag zo:
Breaking News. Zo heet dat als er toch iets heel belangrijks gebeurt. Het Coronovirus en de sportevenementen, we hadden het er al eerder hier over en het blijft spelen. Zojuist heeft de ITU besloten de Mixed Relay triathlon in Chengdu China te verplaatsen naar Valencia, Spanje vanwege de onzekere situatie na de virus-uitbraak in China. Valencia is een week eerder op 1 mei, daags voor de World Cup aldaar.

Chengdu wordt Valencia


Het evenement stond voor 9 mei geprogrammeerd. Met een World Cup in hetzelfde weekend, de dag erop. Beide evenementen zaten in het Olympisch kwalificatietraject. De Mixed Relay Chengdu was zelfs de laatste kans voor drie teams zich te plaatsen voor de Spelen van Tokyo. Ook races in Tainan, Beihai en Dexing, die in maart en april op het programma stonden zijn in goed overleg met de Aziatische Triathlon Confederatie uitgesteld. Chengdu keert later dit jaar (hopelijk) wel terug, maar dan niet als World Cup. Dat past niet in het propvolle ITU-schema.

Wellicht kunnen wel meer triatleten mee doen aan de resterende World Cups. De ITU overweegt het aantal op te voeren tot 65. De ITU is de Spaanse triathlonfederatie en de organisatoren in Valencia dankbaar dat op zo’n korte termijn een zeer belangrijke race aan het programma kan worden toegevoegd. ITU monitoort net als alle sportbonden de situatie van het virus over de hele wereld en communiceert zo snel mogelijk.

Over Italiaanse wedstrijden nog geen berichten. De eerste grote race is toevallig ook in het weekend van 9/10 mei: Challenge Riccione. Vergeet overigens niet dat aan influenza (onze griep) jaarlijks tussen de 250 en 2000 Nederlanders overlijden. Net als bij het Coronavirus treft ook dat met name ouderen. Genoeg erover. Iedereen houdt meer dan 1 oogje in het zeil.

We schreven hierboven dat drie landen begin mei nog een ultieme kans krijgen zich te plaatsen voor de Mixed Relay. In het interview met Marco van der Stel hebben jullie kunnen lezen dat wat Oranje betreft de balans in Abu Dhabi al moet doorslaan in het voordeel van het Nederlands kwartet. En dat hopen wij van harte.

Martin Breedijk reikte Innovation Award uit


Ander nieuws. We melden al dat een paar weken terug tijdens het ETU Gala Diner in Minsk de ETU Innovation Award was uitgereikt aan LEAP Sports. Dit is een samenwerkingverband tussen technici, ingenieurs en atleten, waarin GB, Italië en Malta participeren. Ben Dijkstra maakt deel uit van het LEAP-team. Hij kon de prijs – 6000 euro – niet in ontvangst nemen van ETU-bestuurslid Martin Breedijk, omdat hij op trainingskamp in Australië is. Ingenieur Ross Archer nam zijn plaats in. Vanaf 1 maart kunnen nieuwe projecten ingediend worden voor deze Innovation Award.

Rachel Klamer versus Puck Moonen in nieuwe woestijn triathlon!

De Super League Triathlon heeft er een race bij, en wat voor één!  Triathlon met Rachel Klamer, Lisa Norden, Emma Pallant, Kristian Blummenfelt, Ben Kanute, Josh Amberger, Henri Schoeman en Radka Vodickova  maar ook met sportlegendes als Inge de Bruijn, Cadel Evans, Jens Voigt, Puck Moonen en Paula Radcliffe! Bovendien op een bijzonder plek: Neom in Saudi-Arabië. Stad van de toekomst, waarin de sjeiks miljarden dollars pompen. De eerste race ooit wordt meteen een topper van jewelste van 27 tot en met 29 maart. Drie weken na de woestijntriathlons van Abu Dhabi trekt de wereldtop dus opnieuw naar het Midden Oosten voor een bijzondere confrontatie met specialisten op de drie onderdelen, die trachten de allrouders (triatleten) voor te blijven. Wederom een zeer spectaculaire format waar Chris McCormack en zijn team mee aankomt.

Marco van der Stel; In Abu Dhabi kunnen we onze Olympische droom verwezenlijken

Trikipedia 2 days 12 hours ago

Spannende tijden breken aan voor ONS Nederlandse Relay Team (Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma, Jorik van Egdom en reserve Quinty Schoens). De mogelijk alles beslissende Team Relay is aanstaande op 7 maart in Abu Dhabi. Het Nederlandse team kan zich daar rechtstreeks kwalificeren voor de Olympische Relay op 1 Augustus in Tokyo (157 dagen vanaf vandaag). Nederland bezet plaats 7 op dit moment en tot en met de 7e plaats geeft recht op een startbewijs voor de OS in Tokyo, na de wedstrijd in Abu Dhabi. Nederland is in strijd gewikkeld met de achtervolgers België, Zwitserland en Italië.

Mocht het Abu Dhabi niet lukken voor Team Nederland is er  nog een laatste kwalificatiemoment voor de teams; dit was aanvankelijk gepland in Chengdu, maar vandaag werd bekend dat de ITU deze wedstrijd door de dreiging van het Coronavirus heeft uitgesteld . De kwalificatie voor de laatste 3 plaatsen voor de Team Relay is verplaatst naar Valencia in het weekend van 1 tot 3 Mei. De eerste 3 finishende teams, uitgezonderd de top 7 van de Olympische Ranking na Abu Dhabi en gastland Japan, plaatsen zich daar alsnog voor de  Team Relay tijdens de Olympische Spelen.

Natuurlijk willen we meer weten hoe de teamleden van het Nederlands Relay Team zo vlak voor die hele belangrijke wedstrijd zich voelen. Vandaag spraken we met Marco van der Stel.

Het komt heel dichtbij. Binnen 14 dagen één van de meest belangrijke wedstrijden die voor de deur staat; de Team Relay Abu Dhadi, de kans om uit te komen op de Olympische Spelen. Neemt de spanning bij jou toe, hoe ga je hier mee om?

We weten sinds Tokyo vorig jaar inderdaad dat dit de laatste kans is om ons direct te kwalificeren voor de OS. Dit staat dus uiteraard rood omcirkeld in de agenda. Het doel is om daar zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ik heb in de opbouw veel gedaan, meer dan normaal, en ook een stuk consistenter dan normaal. Ik ben gelukkig niet ziek geweest. Had een lichte blessure voor vertrek naar Namibië ( achillespees ). Dit hebben we gelukkig op kunnen vangen met meer fietsen. Ik heb uiteindelijk maar 4 dagen niet gelopen, verder rustig weer opgebouwd en sinds 3 weken weer de intensiteit aan het opzoeken. Daar heb ik gelukkig geen verlies geleden en ben zeer tevreden met de tijden die ik momenteel loop! Uiteraard komt de spanning wat op, vooral rond de carnaval in Limburg, ik wil écht niet ziek worden. Wedstrijd spanning heb ik vaak weinig last van, zeker in een relay is het vooral spannend hoe je wordt afgezet, wat wordt de tactiek, moet ik een gaatje dicht zwemmen, of kan ik relatief rustig zwemmen en wat energie sparen voor het fietsen en lopen? Wie zitten er rond ons, moet ik wel of niet mee werken op de fiets? Het is eigenlijk een heel leuk spelletje, wat toch ook langzaam maar zeker een hoop pijn gaat doen. De spanning dus, ik weet ik dat in goede vorm ben, wil die nog iets verbeteren en vooral niet ziek worden. Meer kan ik niet doen.

Op dit moment als Nederlands team 7e. De eerste 7 teams na de race in Abu Dhabi zijn geplaatst voor de Spelen. Hoe groot schat je jullie kansen in om deze 7e plaats te behouden? Je moet haast wiskundige zijn om de mogelijkheden, puntenverdeling etc uit te vogelen.

Gelukkig ben ik redelijk goed in wiskunde. Onze specialist Sander Berk heeft hier ook een hele formule voor en binnen een paar minuten na de finish zullen wij dus weten of het wel of niet gelukt is.
We staan nu inderdaad op plek 7, met Belgie, Italie en Zwitserland als grootste concurrenten voor plek 7. Het zit nu als volgt: Ons minste resultaat is een 8e plaats in de MTR series. Als we die niet verbeteren ( dus 8e, 9e, 10e etc) dan moet Belgie ten minste 5e worden, Italie 4e, Zwitserland 3e. Mochten wij 7e worden in Abu Dhabi, moet Belgie 4e, Zwitserland 3e, Italie 4e worden. Worden wij 6e, moet Belgie 3e, Zwitserland 2e, en Italie 2e. In principe, is dit met de gedachte dat de top 5 landen (USA, FRA, NZL, AUS, GBR) hun normale niveau halen dus een heel realistisch scenario. Hoe hoger wij eindigen, hoe moeilijker we het de landen dus maken om ons in te halen. Aan ons dus om zo hoog mogelijk te finishen en onze 7e plek vast te stellen.

 Onlangs was je met het Nederlandse Team op trainingskamp. Ik neem aan dat de Abu Dhabi race dan regelmatig gespreksonderwerp is in het team , samen met het begeleidingsteam?

Uiteraard komt dit zo nu en dan ter spraken, maar toch is het uiteindelijk heel simpel: Als iedereen super fit is, dan komt het resultaat vanzelf.

Hoe voelt het voor jou persoonlijk, om zo dicht bij de Spelen te zijn, na al die jaren van totale focus op de triathlonsport. Zo dicht bij het ultieme hoogste in jouw sport?

Uiteraard is dit heel bijzonder, in 2010 begon ik met triathlon als doel om naar Rio te gaan. Tegen de tijd van kwalificatie werd duidelijk dat dat individueel niet ging lukken. Nu zitten we er met de Relay heel dicht bij en hopelijk weten we dus 7 maart meer.

Triathlon is een sport, die vele mensen beoefenen, juist omdat het een individuele sport is. De Olympische Spelen zijn voor jou haalbaar in teamverband, dus ook afhankelijk van het resultaat van je teamgenoten. Dat heeft denk ik aanvankelijk toch ook een omslag in denken bij jou teweeg gebracht?

Natuurlijk is het een team prestatie, en heb je dus te maken met 4 verschillende individuele sporters. Nu is het natuurlijk in de Relay zo dat het uiteindelijk nog steeds een ‘individuele race is’, en je gewoon zo snel mogelijk je team genoot moet aftikken. Dat werkt vaak wel in het voordeel, omdat je weet dat er iemand op je staat te wachten, kun je net een stukje dieper gaan. Je wilt je team niet teleurstellen. Ik weet dat ik er zelf alles aan doe om zo goed mogelijk te zijn, en verwacht dit ook van mijn team genoten. Daarbij geld ook wel dat als je goed bent individueel je ook gewoon heel goed bent op de relay.

Tactiek in de races is volgens mij heel belangrijk. Ik neem aan dat jullie als team, samen met het begeleidingsteam, daar voor de diverse races uitgebreid over praten?

Zeker is tactiek een belangrijk aspect, zeker in de relay. Wie gaat als eerste, wie gaat als 2e, wat doen andere landen, wie starten er voor andere landen. Dat is ook wel het enige wat je kunt beslissen. De tactiek in de wedstrijd zelf is heel erg aanvoelen. Je kunt 20 scenario’s bedenken en vervolgens in scenario 21 terecht komen. Dat is luisteren naar je gevoel, vlak voor de aftik van atleet op atleet krijgen we nog de laatste tips, stand van zaken etc. van de coaches. Zwem dat gaat dicht, probeer voorin de groep te komen en trek meteen door met fietsen etc. Dit zijn echt last minute beslissingen en daar vlieg je dan vol in.

Als jullie je plaatsen als team voor de OS, zijn er in principe 4 startplaatsen namens de ITU gereserveerd in de individuele races. Echter de eisen van het NOC zijn dermate zwaar dat het zou kunnen voorkomen dat alleen Rachel individueel zou mogen starten. Moet toch vreemd zijn; wel voldoen aan de eisen van de ITU en vervolgens zien dat atleten van mindere kwaliteit wel individueel starten en jullie aan de zijlijn staat?

Dat zijn eisen van NOC NSF, die we moeten respecteren. Ze willen echt kans maken op die top 8 klassering. Natuurlijk is het jammer dat ‘je er toch bent, dus net zo goed even mee had kunnen doen’. Aan de andere kant hakt een OD in zulke omstandigheden er wel enorm in, en dus zal dat binnen een paar dagen niet heel bevorderlijk zijn voor de Relay. Dat is gunstig voor ons, want op dit moment heeft alleen Rachel zich individueel geplaatst en zouden wij dus met een fris team aan de start staan ,mochten we ons kwalificeren!

De omstandigheden in Tokyo zijn extreem. Hoe bereiden jullie je als team daar op voor?

We zijn afgelopen jaar al op verkenning geweest in Tokyo, met 2 weken daarvoor een ontdekkings camp in Tateyama. Daar hebben we geexperimenteerd met koelvesten, ice gels, slush puppies etc. Voor de relay zal de hitte behalve een oncomfortabel gevoel weinig invloed hebben in de wedstrijd, mits je tijdens de warmingup etc voldoende gekoeld blijft. Belangrijkste is dat je in de aanloop, tijdens de aanpassing aan klimaat en jetleg, jezelf niet dagelijks over de kook brengt, goed gehydrateerd blijft en tegelijk toch gewoon word aan het hard gaan in de hitte.

Wij van Trikipedia wensen natuurlijk ons Nederlandse Relay team en begeleidingsteam alle succes in die o zo belangrijke wedstrijd in Abu Dhabi.

 

 

 

Coronavirus: Mixed Relay triathlon Chengdu verplaatst naar Valencia – WTJ 1461

Trikipedia 2 days 13 hours ago

WOENSDAG – Breaking News. Zo heet dat als er toch iets heel belangrijks gebeurt. Het Coronovirus en de sportevenementen, we hadden het er al eerder hier over en het blijft spelen. Zojuist heeft de ITU besloten de Mixed Relay triathlon in Chengdu China te verplaatsen naar Valencia, Spanje vanwege de onzekere situatie na de virus-uitbraak in China.

Het evenement stond voor 9 mei geprogrammeerd. Met een World Cup in hetzelfde weekend, de dag erop. Beide evenementen zaten in het Olympisch kwalificatietraject. De Mixed Relay Chengdu was zelfs de laatste kans voor teams zich te plaatsen voor de Spelen van Tokyo. Ook races in Tainan, Beihai en Dexing, die in maart en april op het programma stonden zijn in goed overleg met de Aziatische Triathlon Confederatie uitgesteld.

Later meer.

 

Mooie eerste Wetsuit Testdag voor AthleteSportsWorld: genoeg in het verschiet

3athlon.nl 2 days 17 hours ago

,,Het was een leuke middag met een mooie opkomst: ongeveer 45 atleten zijn er langsgekomen om zich een nieuwe wetsuit aan te laten meten”, steekt Matthias Huitema van wal als hij terugblikt op zijn eerste Wetsuit Testdag van dit seizoen, die afgelopen weekend in Amsterdam werd gehouden. ,,Het mooiste was eigenlijk nog dat iedereen heel gespreid over de middag langskwam. Daardoor konden we echt aandacht voor iedereen hebben en veel tijd voor ze nemen.”

Niet alleen Matthias kijkt dan ook tevreden terug. ,,Ook de vertegenwoordigers van alle merken waren heel blij, juist omdat we dus zoveel tijd voor iedereen hadden. Daarnaast was Iris Dijkstra van Smartpaddle aanwezig, waarbij deelnemers een hele analyse van hun zwemtechniek konden laten maken. Ook dat was een succes.”

De eerste Wetsuit Testdag zit er dus op voor AthleteSportsworld, maar er komen er nog genoeg aan. Aankomende zondag wordt er bijvoorbeeld in Hardenberg getest, maar daarna volgen onder andere Weesp (5 maart), Arnhem (6 maart), Zeist (9 maart), Amsterdam (17 maart), de onlangs toegevoegde locatie Rotterdam (21 maart), IJsselmuiden (31 maart), nogmaals Arnhem (13 april) en nogmaals Amsterdam (20 mei).

Leuke extra’s

Daarbij blijft Matthias inzetten op leuke extra’s. In Hardenberg, aankomende zondag dus, geeft bijvoorbeeld topatlete Marije Dankelman een zogenaamde triathlonspecifieke zwemtraining. ,,Dat zijn twee sessies: eentje aan het begin en de ander aan het einde van de Wetsuit Testdag. In spelvorm zal ze deelnemers allerlei oefeningen laten doen. Duurt per sessie een half uurtje en je kunt je heel makkelijk opgeven bij het aanmelden voor de Wetsuit Testdag.” Dankelman geeft tijdens de Wetsuit Testdag in IJsselmuiden nogmaals deze zwemtraining. In Zeist sluiten onder andere Jony Heerink en Joep Staps aan om atleten te voorzien van handige ‘tips en tricks’.

Tips

Een tip voor aankomende deelnemers heeft Matthias zelf overigens ook meteen. ,,Onderschat het aantrekken van een wetsuit niet, vooral niet als je er een stuk of drie, misschien zelfs vier wil passen. Tijdens het aantrekken krijg je het best snel warm en dan wordt het steeds lastiger. Denk dus vooral niet dat je binnen een half uur weer weg bent, maar houd er echt rekening mee dat je al snel anderhalf uur bezig bent. En neem ook genoeg handdoeken mee om jezelf af te drogen.”

Tot slot merkt Matthias dat zijn initiatief waarbij atleten hun oude wetsuit kunnen inruilen, daar geld voor terugkrijgen en zo dus extra korting genieten op hun nieuwe wetsuit, een succes is. ,,Een aantal atleten heeft dit al gedaan en ik krijg er heel veel leuke reacties over. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.”

Eerder keken we al met Matthias vooruit op het nieuwe seizoen en een aantal mooie ontwikkelingen voor AthleteSportsWorld.

(Foto: aangeleverd)

The post Mooie eerste Wetsuit Testdag voor AthleteSportsWorld: genoeg in het verschiet appeared first on 3athlon.nl.

Slecht nieuws voor Flevonice Wintertriathlon: langste kunstijsbaan ter wereld genoodzaakt te sluiten

3athlon.nl 2 days 23 hours ago

Warme winters en een verouderde technologie steken een stokje voor de ijsbaan van Flevonice bij Biddinghuizen. Het is niet langer rendabel om de 2500 meter lange openlucht kunstijsbaan – waar enkele weken geleden nog de Flevonice wintertriathlon plaatsvond – open te houden. Dit nieuws is dus niet alleen schrikken voor schaatsliefhebbers, maar ook voor wintertriatleten.

Het bleek de afgelopen periode steeds moeilijker om de baan te onderhouden en klimaatverandering is daarvan de boosdoener, zo vertelt directeur Maarten van der Ven in een interview met de NOS. ,,We hebben keihard gewerkt om de baan open te houden. Maar de laatste jaren was duidelijk te merken dat de winters steeds warmer worden. Zo zaten we de afgelopen weken bijna constant in een storm. Dan besef je dat de ijsbaan zoals die nu is, geen toekomst meer heeft.”

‘We zijn door het weer gedwongen dit besluit te nemen’
Dat het juist zo goed ging met de baan maakt dit besluit voor Van der Ven extra moeilijk: ,,Vooral omdat we dit jaar meerdere records hebben gebroken. Rond de kerst hadden we op een dag 4700 bezoekers. Maar we zijn door het weer gedwongen dit besluit te nemen.”

Nieuwe invulling
Vorige week sloot de ijsbaan voortijdig haar deuren. Schaatsfanaten werden deze winter al vaker teleurgesteld met een dichte baan. ,,De afgelopen winter is Flevonice van de negentig dagen maar veertig dagen open geweest. Maar de kosten lopen gewoon door”, aldus Van der Ven. In de komende maanden zal worden nagedacht over een nieuwe invulling van het terrein. Als het aan Van der Ven ligt krijgt Flevonice in de toekomst gewoon weer een ijsbaan: ,,Maar dat is iets wat we nu gaan onderzoeken.”

Flevonice bestaat sinds 2007 en werd in 2012 na een faillissement verkocht. Om de energiekosten te verlagen werd de baan destijds al ingekort van 5000 tot 3000 meter. Daarnaast verlegde Flevonice door de warmere winters de focus steeds meer op activiteiten in de zomer.

In de tiende aflevering van onze Podcast ‘3athlon Praat‘ spraken we nog met de organisator van de Flevonice Wintertriathlon. Hij riep daarin atleten op volgend jaar massaal mee te doen.

The post Slecht nieuws voor Flevonice Wintertriathlon: langste kunstijsbaan ter wereld genoodzaakt te sluiten appeared first on 3athlon.nl.

Ironman kondigt met Ironman 70.3 Salalah tweede halve in Oman aan

3athlon.nl 3 days 12 min ago

Oman zal in 2020 behalve de Ironman 70.3 in Muscat – die afgelopen weekend plaatsvond voor Age Groupers – dit jaar nog een wedstrijd verwelkomen: Ironman 70.3 Salalah. Het evenement vindt plaats op 18 september 2020 in Hawana Salalah en vormt het vierde 70.3 evenement in het Midden-Oosten.

In het helder turquoise water van Hawana Lagoons zullen atleten 1900 meter zwemmen, waarna zij hun fiets pakken om 90 kilometer af te leggen over het heen en weer parcours langs de Indische oceaan. Het vlakke fietsparcours, dat gedeeltelijk over de snelweg loopt, belooft snelle fietstijden. In drie looprondes rondom de populaire strandbestemming leggen atleten de afsluitende 21,1 kilometer af om tot slot te finishen in de haven.

,,Bij Oman’s grootste toeristische complex zijn we enthousiast om deze eerste editie van Ironman 70.3 Salalah te hosten”, verklaart Mahmoud el Baroudi, COO van Muriya (Oman’s grootste particuliere ontwikkelaar in het toerisme, red.). ,,Nu de race internationaal onder de aandacht komt, kijken we er steeds meer naar uit om alle sportfanaten te verwelkomen in Hawana Salalah.”

The post Ironman kondigt met Ironman 70.3 Salalah tweede halve in Oman aan appeared first on 3athlon.nl.

Vastenavond; Mo krijgt erkenning van ITU; alles over triathlon in India; Asian Cup Chemnai – WTJ 1460

Trikipedia 3 days 12 hours ago

DINSDAG – Nog een laatste WTJ voor dat de ‘vastenavond’ echt aanbreekt. Veel carnavalsvierders nemen dat niet meer zo serieus, maar de dinsdag voor de veertig dagen vastentijd mag iedereen de teugels nog laten vieren, maar daarna breekt toch echt een periode van soberheid aan.
Dat vraagt enige discipline. Voor triatleten een peulenschilletje, maar ik zag op de weegschaal weer twee kilootjes erbij. Werk aan de winkel vanaf woensdag dus.

Mohamad Maso opgenomen in ITU Development Team


Mo Maso, zoals hij veelal genoemd wordt, kreeg vandaag fantastisch nieuws. Hij is voor 2020 opgenomen in het ITU Development Team. Natuurlijk kennen we Mo, Syrische vluchteling, al een aantal jaren, door zijn optredens in Nederlandse triathlons. De sympatieke triatleet, begeleid door Edo van der Meer als trainer en Patrick Kingma  voor praktische zaken, is een van de dertien uitverkoren triatleten, die op steun van de ITU in 2020 mogen rekenen om hun Olympische droom te verwezelijken.

Na het ontvangen van een groter aantal aanvragen dan ooit tevoren, heeft ITU Development vandaag de twaalf atleten bekendgemaakt  die worden opgenomen in haar beurzenprogramma voor 2020. Het programma is ontworpen om Olympische vooruitzichten te helpen bij het ontwikkelen van nationale federaties (NF Groep 1, 2, 3) die al hun competenties op continentaal en wereldniveau hebben getoond, maar die extra ondersteuning nodig hebben om de overstap te maken naar het absolute topniveau: aldus de ITU verklaring.

De deelnemende atleten hebben recht om gebruik te maken van het volgende, zoals vastgelegd in de 2020-planning van de atleet en goedgekeurd door ITU Development:
– Deelname (reizen, accommodatie) aan kwalificatieraces op weg naar Tokyo 2020 en verder
– Trainingskampen,
– Massage, Fysiotherapie,
– Ondersteuning van apparatuur.


Wij feliciteren Mo en zijn gehele begeleidingsteam met deze erkenning namens de ITU.

Ognjen Stojanovic wint Indische Asian Cup race


Een korte aflevering. In het rondje langs alle wedstrijden waren we de Asian Cup-race in Chemnia, India nog vergeten. Geen triathlon overigens, vanwege het wilde water van Adyar Naval (de zee) werd het zwemmen omgezet in 5 kilometer lopen. ,,De veiligheid van de deelnemers noopten ons daartoe’’, aldus Technical Delegate Sam Wikramasinghe uit Sri Lanka. Ook hier een sterk startveld, waaruit blijkt dat triatleten in dit Olympische jaar echt de halve wereld afreizen op jacht naar ITU-punten en dus een Olympisch ticket Tokyo. In dat opzicht deed de Serviër Ognjen Stojanovic goede zaken in Azië de laatste maanden. Hij was al derde in Jordanië vorig najaar en zondag won hij de nieuwe Indische wedstrijd. Ognjen klopte de favoriet uit Hong-Kong Oscar Coggins. Overigens vertelde Oscar in Chemnai tegen de pers wel dat het Coronavirus de mensen in Hong-Kong in hun greep houdt. ,,Er is echt paranoia ontstaan. Terecht of onterecht dat laat ik in het midden.’’
De Tsjech Jan Celustka werd derde. In de wedstrijd begon de Serviër als derde aan het fietsen en als tweede aan de tweede run. Verder aan de start Polen, Slovaken, Kazakken en Marokkanen. Verder bijna vijftig Indiërs, waarvan er overigens twintig de finish niet haalden. Beste man van eigen bodem was de ‘alom bekende’ Adarsh Muralidharan Nair Sinimol op een tiende plaats en daarmee Indisch kampioen. Je zal zo’n naam maar op je triathlonpakje moeten plakken….

Barbara Riveros snelste vrouw


De vrouwenrace leverde een zeer bekende winnares op: Barbara Riveros. De Chileense, op de Spelen in Rio nog goed voor een vijfde plaats, won de race. De 32-jarige triatlete, ook goed in Xterra-wedstrijden, was met name op de 10 kilometer lopen sneller dan haar concurrentes. Ze kwam pas als zesde bij haar fiets, keerde daarvan terug als derde, maar won dus wel. ,,Ik ben blij met mijn komst naar India. Ik hou vban de mensen en de cultuur. Jammer dat het zwemmen wegviel’’, zei Barbara. De Roemeense Antoanele Manac werd tweede (Met Duchampt nu ook als Roemeen en steeds grote evenementen in Targu Mures is Roemenië wel een triathlonnatie in opkomst) en Arina Shulgina scoorde brons. Aanvankelijk voor Rusland uitkomend,maar we kennen de dopingproblematiek en de uitsluiting van het land voor de Spelen van Tokyo. Vandaar dat veel atleten snel alternatieven zoeken om er toch bij te zijn, straks in Japan. Arina doet dus onder de ITU-vlag. Natuurlijk willen jullie ook weten wie Indisch kampioene werd. Dat is Sarojini Devi Thoudam uit Manipur, eindigend op een negende plaats in het totaalveld. Ook hier achttien Indische vrouwen. De sport groeit ook daar enorm. Nog niet als hockey, maar het gaat wel de goede kant op met deze wedstrijd en later ook de 70.3 Ironman van Goa. Daniel Avant woont er en gaat ons er binnenkort meer over vertellen.

Tot zover deze – relatief korte – aflevering. U snapt inmiddels waarom….

Ironman ambassadrice Nadiyah de la Rambelje: ‘Echt onderdeel van mijn leven geworden’

3athlon.nl 3 days 16 hours ago

Drie jaar terug deed de 34-jarige Nadiyah de la Rambelje nog niet aan triathlon, maar inmiddels heeft ze al meerdere Long Distances volbracht én is ze uitgegroeid tot één van de Nederlandse Ironman ambassadrices. ,,Ik word elke dag een beetje meer gemotiveerd en vind het super om te doen. Ik zou niet weten hoe mijn leven zou zijn zonder deze sport.”

Onlangs sloot De la Rambelje nog aan in onze wekelijkse podcast – 3athlon Praat – aflevering 11 – en daarin vertelde de geboren Maastrichtse een meer dan enthousiast verhaal over haar sportbeleving én de rol die ze sinds dit seizoen vervult voor Ironman Nederland. Ze omschrijft zichzelf als hobbytriatleet, heeft wel een personal best van 11:30 uur op een Long Distance en hoopt daar dit jaar – bij Ironman Hamburg – nog een flinke hap van af te snoepen. ,,Ik raakte verkocht toen ik in 2017 bij Ironman Maastricht langs de kant stond. ‘Zo vet’ dacht ik daar en toen besloot ik eigenlijk direct dat ik dit ook wilde gaan doen. En dan ook meteen het jaar erna. Iedereen in mijn omgeving zei dat ik hartstikke gek was, maar ik heb me er meteen toe gezet, heb een coach gezocht, zwemlessen genomen en haalde in 2018 de finish.”

‘Kijk nu alweer uit naar die 180 kilometer’

Het is een prestatie van formaat, want een jaar eerder kon De la Rambelje nog helemaal geen borstcrawl, zat ze nooit op een racefiets en liep ze slechts sporadisch hard. ,,Maar na drie maanden trainen zag ik al zoveel progressie, dat ik gewoon wist dat ik het zou gaan halen. Het is dan ook een bijzonder verslavende sport en dat heb ik vooral met de lange afstanden. Daar kan ik echt van genieten. Ik kijk nu alweer uit naar die 180 kilometer op de fiets, want voor mij is het fietsonderdeel het mooiste.”

Natuurlijk heeft ook De la Rambelje wel eens twijfels gehad, bijvoorbeeld tijdens haar eerste LD in Maastricht. ,,’Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?’ vroeg ik aan mijn vriendinnen langs de kant. En ik voegde er nog aan toe dat ze me maar tegen moesten houden als ik weer zo’n stom idee zou hebben. Maar, na de finish zat ik eigenlijk alweer meteen na te denken over wat de volgende zou worden”, lacht ze.

(tekst gaat verder onder foto)

Nadiyah in Hamburg richting finish én mooie eindtijd. (Foto: Instagram)

‘Iedereen kan Ironman doen, zolang je maar écht wil’

Als ambassadrice voor Ironman Nederland is het de bedoeling dat de atlete vooral de evenementen zoals Ironman Maastricht, Ironman Westfriesland en het Long Course Weekend Holland in Beesel promoot. ,,En dat ik vrouwelijke atleten motiveer en inspireer om ook mee te doen. Bij vrouwen merk ik toch dat er altijd nog de vraag heerst of ze het wel kunnen en of ze een triathlon kunnen combineren met werk en gezin. Nou, dat lukt gewoon, zolang je maar goed plant en het echt wil. Ik werk fulltime, heb een zoontje van zes en mij lukt het ook. Het draait allemaal om planning en om mindset.”

Charme Ironman Maastricht en Ironman Westfriesland

De charme van Ironman Maastricht, zo legt De la Rambelje uit, zit hem onder andere in de stad en het parcours. ,,Ik kom uit Maastricht, dus voor mij is dit dé stad. Het parcours is ook heel mooi, want je ziet heel veel van de stad. Voor atleten is dit evenement toegankelijk: iedereen kan meedoen want het is lekker laagdrempelig. Voor iedereen is het zo mogelijk om te proeven aan de Ironman. En dan ook nog met deze ambiance met vrienden en familie langs de kant. Een echt familieding.”

Ook Ironman Westfriesland is een echte aanrader volgens De la Rambelje. ,,Al is het natuurlijk geen Maastricht”, grapt ze. ,,Jawel hoor. Het is ook heel mooi daar en Hoorn is een hele gezellige stad. Pittoresk. En dan het vlakke parcours: ook dat is wel eens leuk.”

Hawaii én Triple Dutch

Toch is het niet alleen maar Ironman dat de klok slaat, zo blijkt als we De la Rambelje vragen naar haar dromen: ”Ik zou zeker een keer Hawaii willen doen, maar het lijkt me ook heel tof om de Triple Dutch te doen”, daarbij doelend op de combinatie van de Frysman, Gelreman en Challenge Almere-Amsterdam.

The post Ironman ambassadrice Nadiyah de la Rambelje: ‘Echt onderdeel van mijn leven geworden’ appeared first on 3athlon.nl.

Hardloper kruipt elf uur lang met gebroken been door vrieskou om gered te worden

3athlon.nl 3 days 20 hours ago

Let op: dit artikel bevat een zeer schokkende foto.

,,Ik wilde niet dat mijn familie zou horen dat ik was overleden in de wildernis. Dat zou denk ik onverdraaglijk zijn”, vertelt de Amerikaanse Joseph Oldendorf nadat hij elf uur lang met een gebroken been door de vrieskou kroop om gered te worden. Na een hardloopronde van bijna twintig kilometer door een afgelegen nationaal park in Washington, brak Oldendorf zijn scheenbeen toen hij uitgleed over een ijsplaat.

,,Kruipen was mijn enige kans”, verklaart Oldendorf na zijn ongeluk in een interview met KIRO-TV. Ondanks de kou en gekleed in slechts wat lichte hardloopkleding, kroop de atleet zeven uur lang voordat hij weer bereik had met zijn telefoon. Vervolgens kroop hij nog vier uur na het bellen van de hulpdiensten om uiteindelijk afgevoerd te worden met een traumahelikopter. ,,De hele tijd moest ik kruipen. Over stenen, sneeuw, modder en natte ondergrond. Na een tijdje waren mijn knieën helemaal schraal.” Het was zo erg dat hij zijn hardloopschoenen op zijn knieën vastbond om zo iets meer bescherming te hebben. ,,Maar ze zijn alsnog heel erg kapot”, aldus Oldendorf. De extreme kou zorgde dat stilzitten en wachten geen optie was: ,,Ik had het veel te koud en zonder te bewegen had ik het niet gered, dus besloot ik om in hun richting te blijven kruipen.”

(videobeelden onder foto, en extra witregel voor lezers die de foto niet willen zien)

 

 

Oldendorf’s knieën na urenlang kruipen. (Foto: Screenshot YouTube)

The post Hardloper kruipt elf uur lang met gebroken been door vrieskou om gered te worden appeared first on 3athlon.nl.

Pages