David vs Goliath

Heb je geen blog, maar wil je toch iets delen met de triathlon gemeenschap. Schrijf het hier. Een wedstrijdverslag, belevenis of ander hersenspinsel. Gooi het op dit forum en deel het wereldwijd.
Forumregels
Heb je geen blog, maar wil je toch iets delen met de triathlon gemeenschap. Schrijf het hier. Een wedstrijdverslag, belevenis of ander hersenspinsel. Gooi het op dit forum en deel het wereldwijd.
bram.decavel
Berichten:2
Lid geworden op:14 feb 2019, 10:47
David vs Goliath

Bericht door bram.decavel » 27 sep 2019, 15:14

Geschiedkundig gezien is het verhaal van David en de reus Goliat bijna overal gekend. De Filistijnse reus Goliat daagde het Israëlisch leger uit om hun sterkste strijder te sturen in plaats van beide legers te laten vechten, en zo in een tweestrijd te beslissen wie recht had op het land. Een jonge kleine herderszoon voelde zich geroepen en kon met zijn slinger en stenen de grote reus vellen. Het verhaal van de underdog die de grote favoriet versloeg.

Als triatleten komen wij dagelijks als kleine Davids uit onze nesten, aangekleed met een lycra gevechtskledij en voorzien van een helm op ons carbonnen, of aluminium, ros. Soms rijden we samen in een klein leger uit om de vijand te trotseren, soms vertrekken we helemaal alleen tegen de reuzen.
Meestal proberen we contact zoveel mogelijk te vermijden, we zoeken jaagpaden, kasseistroken, boerenwegels en steile klims op om confrontatie uit de weg te gaan.
Want de David is de morele overwinnaar van de dag als hij heelhuids terug thuis komt met een tochtje van 100 kilometer in de benen, zonder het wegdek of een capeau (voorkant van een auto) van dichtbij gezien te hebben.

De Goliats zijn echter alomtegenwoordig, ze besluipen je van iedere kant en met veel lawaai en ronkende motoren kan je ze van ver horen en zien komen. Ze zitten helemaal beschermd in hun harnas, voorzien van meer paardenkracht dan soms goed voor ze is. Meestal zijn de Filistijnen (ook auto’s genoemd) ook eerder uit op een confrontatie-loos bestaan en gebruiken zij de snellere gevechtsvelden om op hun locatie te komen; autosnelwegen, ringen en grote N-verbindingswegen. Op die manier kan een vredig bestaan gegarandeerd worden; Filistijnen en Israëli’s netjes naast elkaar, auto’s en fietsen elk op hun ei gen veld en zonder problemen.

De grote gevechtsarena is echter de stad/het dorp of verbindingsweg van jaagpad naar kasseistrook. Hier staan beide legers loodrecht tegenover elkaar en wil de ene niet wijken voor de andere. Iedere voorrang van rechts is een oorlogsverklaring.
De Davids voelen zich veiligst als ze netjes naast elkaar op de weg rijden, zodat een Goliat pas kan inhalen als daar effectief voldoende plaats is. Maar de reuzen vinden dat dit hun drukke schema danig verstoort en gebruiken hun oerkreet (claxon) om aan te geven dat er een irritatie is. Hierop reageren de gestresste Davids al snel met een armbeweging of woeste blik. Meestal eindigt de wisseling met non-verbale communicatie en wat gesticuleren maar als men niet voorzichtig is kan dit escaleren tot een 100% confrontatie.

Met iedere kleine ongereglementeerde beweging van de David groeit de frustratie bij de Goliat en zo komt het dat er vaak een verbale confrontatie komt, waarbij verwijten heen en weer vliegen maar niemand iets bereikt. Terreinwinst levert het amper op en het leidt alleen maar tot snellere frustratie bij de volgende ontmoeting. Zinloos gemekker dus.
Voorrang van rechts wordt op de duur door beide partijen genegeerd en nu vallen jammer genoeg wel soms slachtoffers. Meestal aan de kant van de underdog, die met een lycra pakje niet bepaald het sterkste harnas koos.

Wetenschappelijke analyse van de teksten over Goliat heeft dokters en geschiedkundigen doen besluiten dat Goliat 2 meter kon worden door een tumor in de hersenen, die ongecontroleerd groeihormonen produceerde. Hierdoor werd hij gigantisch groot en breed. Deze tumors staan echter bekend om ook een druk te geven op de oogzenuw, waardoor er geen perifeer (zijwaarts) zicht is, vergelijkbaar met een paard met oogkleppen op dus.
Dit is vooral de reden waarom David de reus kon vellen, hij had weinig dieptezicht en zag de slinger niet komen, deze raakte hem vlak op de slaap en klaar was kees.

Een reus met oogkleppen, een betere vergelijking voor een auto in het verkeer is moeilijk te vinden. Zeker niet vanuit het standpunt van een fietser, die vinnig en snel is maar natuurlijk ook heel kwetsbaar.


Jammer genoeg verandert een David heel snel in een Goliat als hij/zij in de auto stapt naar het werk. David en Goliat zijn soms dezelfde persoon

Gebruikersavatar
nikd
Site Admin
Berichten:258
Lid geworden op:28 feb 2016, 12:38

Re: David vs Goliath

Bericht door nikd » 30 sep 2019, 11:50

Prachtig stukje Bram!

Plaats reactie